Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: Μπαίνω μπροστά για να προστατεύσω τις δουλειές

Offsite Team -
21.09.2022 - 11:09

Αβέρωφ: Μπαίνω μπροστά για να προστατεύσω τις δουλειές

Νέα μαζική εκδήλωση στη Λεμεσό - «Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε»

Ακόμη μια μαζική συγκέντρωση έλαβε χώρα χτες από τους φίλους και υποστηριχτές του Αβέρωφ Νεοφύτου στη Λεμεσό.  Χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει ότι η πορεία νίκης ξεκινά από τη λαμπρή πόλη της Λεμεσού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απευθυνόμενος στους χιλιάδες πολίτες ανέλυσε συνοπτικά το όραμά του για την Κύπρο του Αύριο και τις θέσεις του πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αποτελούν τις σύγχρονες προκλήσεις της χώρας. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία της Λεμεσού και στην ύψιστη συμβολή της στην εθνική οικονομία μέσα από τη ναυτιλία, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα γεωργικά προϊόντα ως και τα περίφημα κρασιά που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή.

1

Σε αυτό το πλαίσιο και με άξονα τη διατήρηση της δυνατής οικονομίας της χώρας ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε συγκροτημένα το όραμά του που στοιχειοθετεί μια ηγεσία ικανή να κρατήσει γερά το τιμόνι απέναντι στην καταιγίδα που ξεσπά στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να προστατεύσει τους ευάλωτους, να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και να δώσει προοπτική στους νέους και τις νέες μας.

«Θέλω πρώτα να διασφαλίσω ότι η χώρα θα διατηρήσει, και μέσα στην καταιγίδα, τη δυνατή της οικονομία. Για να μπορέσω να βοηθήσω αυτούς που έχουν ανάγκη.  Με βάση ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο πολιτικό πρόγραμμα. Που αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κληροδότημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού για την Κύπρο του Αύριο», ανέφερε σχετικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

1

Μπαίνω μπροστά, κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μη λογαριάζοντας το πολιτικό μου κεφάλαιο για να προστατεύσω τις δουλειές και τις επιχειρήσεις.  Για να αναδείξω ακόμη περισσότερο τη χώρα και να διεκδικήσω γι’ αυτήν.  Να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες.Πρωτίστως να χτίσουμε όλοι μαζί ένα πιο αισιόδοξο αύριο.  Μια νέα περίοδο που εγγυάται τη συνέχιση της ανάπτυξης για την Κύπρο μας.

Αυτούσια η ομιλία του:

«Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την θερμή παρουσία σας σήμερα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ομάδα φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς μου, που διοργάνωσε αυτήν τη συγκλονιστική εκδήλωση. Το φθινόπωρο μπαίνει μαζικά και δυνατά στη Λευκωσία!

Ο αστικός ιστός της χώρας δείχνει το ενδιαφέρον του για τις εκλογές που έρχονται. Παρακολουθεί. Ανησυχεί. Νοιάζεται. Και θα πάρει συνειδητές αποφάσεις κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον του. 

Για μια πατρίδα της αυτοπεποίθησης, σίγουρη για τις αστείρευτες δυνάμεις της, προσηλωμένη στους στόχους της. 

Να λάμψει ως φάρος σταθερότητας, δημοκρατίας και προόδου. 

Η μεσαία τάξη της πατρίδας μας, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας γνωρίζει καλά πως αυτές οι εκλογές δεν είναι συνηθισμένες. Θα κρίνουν αν η πατρίδα μας θα υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις. Αν θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Με  ασφάλεια και σταθερότητα. Με ελπίδα και προοπτική. Αυτά οφείλει να διασφαλίσει η επόμενη ηγεσία. Όλοι θα κριθούμε και θα μετρηθούμε. 

Η εμπειρία μας. Η ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα. Η αποτελεσματικότητά μας σε πραγματικές συνθήκες. Η αξιοπιστία μας. Η αξιοπιστία των ανθρώπων και των κομμάτων που μας υποστηρίζουν. Και σε  αυτή τη μάχη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!

Φίλες και φίλοι,

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με δραματικό ρυθμό. Το περιοδικό ΤΙΜΕ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα ζήσει τον χειρότερο της χειμώνα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Economist περιγράφει τους επόμενους μήνες ως βάναυσους και διχαστικούς. Ο Γκουτέρες μίλησε για κρίση τροφίμων. 

Και ο Μακρόν προειδοποιεί για καταιγίδα που έρχεται. 

Πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι μία θανατηφόρα πανδημία θα σταματούσε την παγκόσμια οικονομία. Θα έμοιαζε αδιανόητη η επαναφορά στην εποχή του ψυχρού πολέμου. 

Σήμερα αυτή είναι η πραγματικότητα μας. Και ο κίνδυνος ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου να αιωρείται. 

Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Αρχή με άγνωστες συνέχειες και συνέπειες. 

Με άγνωστες διαστάσεις και επιπτώσεις. 

Η Κύπρος δεν είναι μόνη σε αυτήν την αναταραχή. Είναι όμως η μόνη που είναι μοιρασμένη εδώ και 48 χρόνια. Από μια κατοχική δύναμη που εκβιάζει, απειλεί, στήνει νέες παγίδες. Αποθρασυσμένη και ανεξέλεγκτη. Μια Τουρκία που ετοιμάζει του χρόνου φιέστες για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προφυλάξει την Κύπρο από την καταιγίδα που ξεσπά. Να κρατήσει γερά το τιμόνι στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Την αύξηση του κόστους ζωής που κατατρώει τα εισοδήματα. Να προστατεύσει τους ευάλωτους. Να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση. 

Να δώσει προοπτική στους νέους και τις νέες μας.

Φίλες και φίλοι,

Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας μόχθησε. Συνείσφερε. 

Στερήθηκε. 

Κουράστηκε. 

Απογοητεύτηκε. Από διαχρονικές παθογένειες που δεν ξεπεράστηκαν. 

Τον εξοργίσαμε με τα λάθη μας. Τον θυμώσαμε με την ανοχή μας σε νοσηρά φαινόμενα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει την αγωνία των συμπολιτών μας για υπέρβαση. Για ανανέωση και αλλαγές.

Κανένας όμως, δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τα συναισθήματά σας. Να διακινδυνεύσει ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα με τις θυσίες σας. Να σας εξαπατήσει ότι είναι ο φορέας του νέου. Ενώ κρύβει πίσω από την πλάτη του ό,τι πιο ξεπερασμένο υπάρχει στον τόπο. Ενώ ταυτίζεται και καθοδηγείται και είναι όμηρος από τους εκπροσώπους του παλιού. Που ο κόσμος έχει απορρίψει. Και, κρυπτόμενοι, προσπαθούν να αναρριχηθούν ξανά στην εξουσία. Κρυπτόμενοι πίσω από κρυπτόμενους υποψήφιους με κρυπτόμενες θέσεις.

Φίλες και φίλοι,

Οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τις παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν. Δεν θα έρθουν με όμορφα λόγια και αντιγραμμένα οράματα. Θα έρθουν μέσα από ριζοσπαστικές αλλαγές που δεν θα διακινδυνεύουν την σταθερή πορεία της χώρας. Ναι, εμείς που διασφαλίσαμε τη χώρα στα δύσκολα, ναι, εμείς είμαστε οι φορείς της πραγματικής αλλαγής για τα πιο δύσκολα που έρχονται. 

Ας μιλήσουμε πρώτα για το Κυπριακό. 

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι θα το λύσουμε ασκώντας πίεση στην Τουρκία; 

Προσωπικά προτείνω έναν άλλο δρόμο. Που αξιοποιεί τη συγκυρία και ξεκλειδώνει τις διαπραγματεύσεις συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια. Τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα. ΝΑΤΟ και φυσικό αέριο τα δυνατά χαρτιά μας να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με επικλήσεις στην Ευρώπη;

Πρότεινα συγκεκριμένη πρόταση. Αυστηρή επιτήρηση της πράσινης γραμμής και διμερείς συμφωνίες. Με στόχο την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους

Δεν έμεινα στα λόγια. Συνέβαλα και συμβάλλω στην προετοιμασία για συμφωνία με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τη νούμερο 2 χώρα προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι με ευχολόγια θα προστατευτεί η οικογένεια, θα ενισχυθούν τα χαμηλά στρώματα, θα στεγαστούν οι νέοι μας και οι πρόσφυγες. 

Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει δυνατή οικονομία. Για  να μπορούμε να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη. 

Και επειδή νιώθω βεβαιότητα ότι μπορώ να χειριστώ τις δυσκολίες, κατέθεσα και συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη της κοινωνίας. 

Για γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με λιγότερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη. Για καταβολή εφάπαξ ποσού για κάθε παιδί από την ημέρα έκδοσης του πιστοποιητικού γεννήσεως. Για ενίσχυση της επιδότησης των διδάκτρων και της σίτισης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις με διευρυμένο ωράριο εντός ή πολύ κοντά στους χώρους εργασίας. Για επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Για παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο για τους νέους. Για νέους συνοικισμούς για τους πρόσφυγες μας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Τα πλείστα από τα πιο πάνω χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι η γραφειοκρατία θα εξαφανιστεί με παραινέσεις;

Προσωπικά θα επιβάλω τη ψηφιοποίηση όλων των επαφών του πολίτη με το κράτος σε λιγότερο από δύο χρόνια. Για να δώσουμε τέλος στις καθυστερήσεις. Το κράτος όλο στην οθόνη του κινητού μας.

Τέλος, φίλες και φίλοι, δεν διστάζω να θέσω στο τραπέζι την ιδέα μιας τολμηρής, ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης. Με σκοπό το Σύνταγμά μας να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή. Να αναβαθμίζει συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες. Χωρίς φυσικά να διαγράψω το δικοινοτικό του χαρακτήρα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι, από το ΄63 που έφυγαν οι Τουρκοκύπριοι από τη διακυβέρνηση χάθηκαν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες.

Ενόσω η σημερινή κατάσταση συνεχίζεται προτείνω:

Πρώτον, Αντιπρόεδρο που θα εκλέγεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης. 

Δεύτερον, οποιοσδήποτε θεσμικός, ανεξάρτητος αξιωματούχος, αλλά και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πριν τον επίσημο διορισμό του να λαμβάνει τη σύμφωνο γνώμη είτε της βουλής είτε ειδικού θεσμοθετημένου σώματος και να εισαχθούν μάξιμουμ θητείες. 

Τρίτον, συνταγματική αλλαγή που θα εισάγει τον θεσμό του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας. Εγνωσμένου κύρους, με ευθύνη να ενισχύει τους θεσμούς που σχετίζονται με διαφάνεια και λογοδοσία. 

Φίλες και Φίλοι,

Ένα πράγμα χαίρομαι σε αυτή τη μακρά προεκλογική. Δεν είμαι και ποτέ δεν ένιωσα να είμαι μόνος μου. Έχω μαζί μου όλους εσάς! 

Ανθρώπους με αντίληψη και προσφορά στην πατρίδα, την οικονομία, την κοινωνία. 

Συμπολίτες μου από όλες τις αφετηρίες της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής!

Έχω δίπλα μου μια μεγάλη και ιστορική παράταξη και όλα της τα στελέχη, είτε του κόμματος είτε της κυβέρνησης. Μια παράταξη αρχών και αξιών. Με μια φιλοσοφία διακυβέρνησης δικαιωμένη που προσέφερε τα μέγιστα σε αυτό τον τόπο. 

Έχω δίπλα μου και πολίτες που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Πολίτες που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των εκλογών. Που είναι έτοιμοι να κάνουν υπερβάσεις. Ένα μήνυμα έχω να πω σε αυτούς: Σας ακούω! Και δεν θα σας απογοητεύσω!

Μαζί δουλέψαμε για την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη το 1993. Για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη το 2013. Μαζί θα δουλέψουμε και τώρα για τη νέα νίκη. 

Φίλες και φίλοι,

Η υποψηφιότητα μου δεν είναι σκάφος ανερμάτιστο. Δεν είναι μια απροσδιόριστη κοινοπραξία πολιτικών ή άλλων συμφερόντων και φιλοδοξιών. Δεν είμαι ανεξάρτητος αλλά ούτε και εξαρτημένος. Έχω ταυτότητα και ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Ξέρετε και πως θα κυβερνήσω. Ξέρετε με ποιους θα κυβερνήσω!

Ξέρω ότι η μάχη δεν είναι εύκολη. Αυτό όμως που σας διαβεβαιώ είναι ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι μας υποτιμούν. Όσοι σας υποτιμούν. 

Όσοι νομίζουν ότι θα αντικαταστήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες με τις δημοσκοπήσεις. Και τους πολίτες με τους δημοσκόπους. 

Και οι φυγομάχοι να διασπείρουν ότι θα γίνουμε εμείς οι ριψάσπιδες. Ριψάσπιδες δεν θα γίνουμε ποτέ. 

Και τις εκλογές θα τις κερδίσουμε.

Διεκδικώ την Προεδρία της Δημοκρατίας γιατί πιστεύω ότι με τις ικανότητες, την εμπειρία, την αντίληψη και την συγκεκριμένη στήριξη που διαθέτω στην Ευρώπη με το ΕΛΚ, στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, μπορώ να οδηγήσω τη χώρα μπροστά με ασφάλεια. 

Μακριά από νέες περιπέτειες. 

Πιστεύω ότι μπορώ να διαχειριστώ την οικονομία και τις προκλήσεις της. 

Αντιλαμβάνομαι τις διεθνείς συνθήκες και θα αναδεικνύω τη χώρα μου και τις διεκδικήσεις της. 

Κυρίως, πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ σε κάθε πρόκληση και κρίση. 

Και θα έχουμε πολλές μπροστά μας. Σας καλώ ειλικρινά να ρωτήσετε κάθε συμπολίτη μας, ποιον θα ήθελε να κρατά το τιμόνι της χώρας όχι μόνο στα εύκολα, αλλά σε κάθε κρίσιμη στιγμή. 

Διεκδικώ την προεδρία της δημοκρατίας έτοιμος. Με συγκεκριμένες αρχές, θέσεις και πολιτικές. 

Γιατί, φίλες και φίλοι, ο διάλογος με προτάσεις και επιχειρήματα είναι στον πυρήνα της δημοκρατίας. 

Αυτό άλλωστε ζητά ο κόσμος. Ούτε κούφιες κατηγορίες θέλει. Ούτε παράλληλους μονόλογους. Απαραίτητη προϋπόθεση: όλοι οι συνυποψήφιοί μου να είναι παρόντες. Να μην αποφεύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση θέσεων. Να μη φυγομαχούν. Τον Σεπτέμβριο δεν τα κατάφεραν να εμφανιστούν. Δεν πειράζει. 

Ελπίζω τον Οκτώβριο να είναι έτοιμοι. Να προετοιμαστούν. Όπως θέλουν. Όπου θέλουν. Όποια μέρα ή ώρα τους βολεύει. Ξεκινώντας από όποιο θέμα θα νιώθουν άνετα. 

Ας επιλέξουν και το κανάλι που προτιμούν. Τους δημοσιογράφους που θέλουν. 

Φτάνει να έρθουν στον διάλογο. 

Για να λάμψει η αλήθεια. Και να μπορεί ο ενημερωμένος πολίτης να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του.

Φίλες και φίλοι,

Την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών,

η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πυξίδα. Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή. 

Για να μη διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε ως τώρα.

Να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει ασφάλεια και σταθερότητα

Να προστατεύσει τις δουλειές. Τις επιχειρήσεις. Τους πιο αδύνατους. Να αξιοποιήσει ευκαιρίες. Και να κτίσει ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Μαζί μπορούμε. Να φέρουμε τη νέα ελπίδα και τη νέα προοπτική. Να ενώσουμε την πατρίδα μας. Να κερδίσουμε το αύριο. Ξέρω πόσο δύσκολη μάχη δίνουμε. 

Και επειδή είναι δύσκολη, για αυτό θα την κερδίσουμε. 

Γιατί στα δύσκολα κρίνονται οι καραβοκύρηδες. 

Και θα την κερδίσουμε για την πατρίδα μας. 

Για την κοινωνία μας. 

Για τα παιδιά μας. 

Σας ευχαριστώ.»

Home