Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: Να φιλοξενούνται Ουκρανοί σε σπίτια με αμοιβή από Κράτος

Offsite Team -
12.04.2022 - 14:10

Αβέρωφ: Να φιλοξενούνται Ουκρανοί σε σπίτια με αμοιβή από Κράτος

Πρόταση Αβέρωφ για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων σε οικογένειες στην Κύπρο έναντι αμοιβής

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από βουλευτές της παράταξης, με αντικείμενο το μεταναστευτικό αλλά και το ουκρανικό ζήτημα.  Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση για ένα από τα θέματα που κινδυνεύουμε ως χώρα να γίνει όσο σοβαρό όσο και το εθνικό μας πρόβλημα, της παράτυπης μετανάστευσης. Οι αριθμοί που έχει παραθέσει ο Υπουργός είναι σε τέτοιο επίπεδο που πρέπει να ανησυχήσουν όλους. Είμαστε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα παρεκκλίνουμε απ’ αυτή τη θέση. Άλλο όμως είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο κάποιοι να καταχρώνται αυτού του σεβασμού για να γίνονται οικονομικό βάρος, να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να είναι ορατός ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου μας.

Εμείς στηρίζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα. Αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη που πρέπει να σταθεί αρωγός σε χώρες υποδοχής όπως είναι η Κύπρος και όπως πολύ σωστά το έχετε πει πολλές φορές χρειάζεται η Ευρώπη να κάνει εκ μέρους όλων των κρατών μελών συμφωνία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών. Αντί 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν 26 διαφορετικές συμφωνίες για να στέλνονται πίσω οι παράτυποι μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου είναι καλύτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα να κάνει αυτές τις συμφωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Με την συγκεκριμένη επαφή έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με όλα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε και να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί με κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης αλλά βεβαίως να γίνουν και κοινωνοί τόσο των προβλημάτων όσο και τον τρόπο διαχείρισης που προκρίνεται εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επιπρόσθετα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για το θέμα του Ουκρανικού που επίσης ανάγεται στη σφαίρα του μεταναστευτικού ουσιαστικά, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη κατηγορία προσφύγων και βεβαίως ενός εξόχως ανθρωπιστικού θέματος και έχω ενημερώσει ότι μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί 6.000 περίπου Ουκρανοί προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία απ’ όσους έχουν αφιχθεί στη χώρα μας και βεβαίως τους τρόπους με τους οποίους η Δημοκρατία παρέχει περίθαλψη και στήριξη στους ανθρώπους αυτούς.

Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με την παράνομη μετανάστευση αυτό το οποίο ιεραρχείται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι το γεγονός ότι αφενός μεν αδιάλειπτα συνεχίζουν οι καθημερινές ροές, χθες είχαμε άλλες 111 ροές από την πράσινη γραμμή, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα και όλοι προερχόμενοι απ’ την Τουρκία η οποία όπως πολλές φορές έχω επαναλάβει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, αποδεδειγμένα εργαλειοποιεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και τροφοδοτεί συστηματικά κυρίως με Αφρικανούς το τελευταίο οκτάμηνο την Κυπριακή Δημοκρατία με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ξεκάθαρο και επιβαλλόμενο ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών, έχουμε ανακοινώσει και έχουμε πει τις προθέσεις μας επί τούτου όπως επίσης και το γεγονός ότι προσπαθούμε με όσα μέσα έχουμε είτε με τις επιμέρους συμφωνίες είτε με τους μηχανισμούς μέσω του FRONTEX να επιχειρούμε να προχωρούμε σε μια σειρά επιστροφών για να μειώσουμε τον συνολικό αριθμό.

Ήδη παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα θέματα των επιστροφών έχουμε κατορθώσει να επιστρέψουμε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε 890 για φέτος παράτυπους μετανάστες, ένας αριθμός που συγκριτικά με το μέγεθος του κατ’ αναλογία πληθυσμού θεωρείται πάρα πολύ υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο αριθμός απέχει από τις 5,500 σχεδόν νεοαφιχθέντες που αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούν ένα πρόσθετο βάρος. Ως εκ τούτου η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και όσον αφορά την διαχείριση και όσον αφορά τον περιορισμό των εισροών και έχω ζητήσει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό όπως και από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την στήριξη τους και στις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες που θα πάρουμε γιατί θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες  προς την κατεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ενισχύσουμε ακριβώς αυτή την δυνατότητα μας».

Στα προαναφερόμενα ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:

«Φίλε Υπουργέ, επειδή έχει αναφερθεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να πω και δημόσια μια πρόταση που έθεσα προς την κυβέρνηση μας, την ίδια θα επαναλάβω και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Ξέρετε, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται και καλά φιλοξενούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, το κόστος είναι περίπου 100 ευρώ το δωμάτιο την ημέρα, δηλαδή την εβδομάδα είναι γύρω στα 700 ευρώ.

Η εισήγηση μου προς τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών και λέω θα την επαναλάβουμε και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας είναι να μελετήσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να βγάλει ένα πρόγραμμα που αυτοί να φιλοξενούνται σε κυπριακές οικογένειες και αντί τα λεφτά να πηγαίνουν σε κάποια ξενοδοχεία, να πηγαίνουν και ως οικονομική στήριξη κυπριακών νοικοκυριών, με πολύ λιγότερο ποσό από τα 700 ευρώ την εβδομάδα που πληρώνει το κράτος προς τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν έξτρα υπνοδωμάτια, έχουν διπλανό βοηθητικό σπίτι που μπορούν να φιλοξενήσουν τις ουκρανικές οικογένειες, θα είναι πιο ζεστή και η φιλοξενία και θα έχουν και ένα καλό εισόδημα και έμμεση οικονομική στήριξη γιατί δεν θα τους κοστίζει όσα θα παίρνουν από το κράτος γιατί θα έχουν το έξτρα δωμάτιο, θα έχουν το έξτρα βοηθητικό σπίτι και με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και κυπριακές οικογένειες που έχουν ανάγκη από έξτρα εισόδημα, από την άλλη δίνουμε και φιλοξενία στους Ουκρανούς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις».

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home