Αβέρωφ: Να πάει αύριο στο Ανώτατο ο Οδυσσέας-Μήνυμα σε Σιζόπουλο

Αβέρωφ: Να πάει αύριο στο Ανώτατο ο Οδυσσέας-Μήνυμα σε Σιζόπουλο

Έντονος στην Βουλή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Πρέπει να βρούμε λύσεις και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τόπο μας χωρίς προϋπολογισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά δεν θα διάβαζε το γραπτό κείμενο που είχε ετοιμάσει.

"Εύχομαι είτε μέχρι την Πέμπτη ή τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες μετά την Πέμπτη να βρούμε λύση, είπε. "Θα προσπαθήσουμε μέχρι την Πέμπτη, και για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη (καταψήφισης του προϋπολογισμού), ας αφιερώσουμε όλοι οι Αρχηγοί την αυριανή ημέρα να βρεθούμε  σε ένα δωμάτιο. Πρέπει να βρούμε λύση. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση. Κι αν τελικά την Πέμπτη, που έτσι φαίνεται δυστυχώς τα πράγματα να δείχνουν, θα καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου από ε/κ ψήφους", ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Σημείωσε πως χρειάστηκαν επτά χρόνια, με πολλές θυσίες από τον λαό, "από την κατηγορία των σκουπιδιών να φθάσουμε μόλις στο πρώτο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας", συγχαίροντας τον Υπουργό Οικονομικών για τους χειρισμούς του.

Υπογράμμισε πως "καταψήφιση του προϋπολογισμού εμπερικλείει ένα μεγάλο κίνδυνο, οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι φεύγουμε από επενδυτική βαθμίδα. Γιατί οι οίκοι πέραν των άλλων αξιολογούν και την πολιτική αβεβαιότητα που δεν θα την πληρώσουμε μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά ζητήματα", ανέφερε.

Είπε πως αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός την Παρασκευή προσωπικά θα χτυπήσει την πόρτα του ΓΓ του ΑΚΕΛ. "Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, θα πάω στο ΔΗΚΟ και σε όλα τα άλλα κόμματα. Πρέπει να βρούμε λύση για τον τόπο μας. Να αφήσουμε κατά μέρος εγωισμούς, να πούμε τα mea culpa μας, να σπάσουμε πάγους που δημιουργήθηκαν", επεσήμανε.

Ανέφερε πως αν κάποιοι επιμένουν, ίσως να είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ που να πρέπει να αποφασίσει  αν θα πάρει τη σκυτάλη του ρυθμιστή και την ευθύνη "να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από αχαρτογράφητα νερά".

Ευχαρίστησε όσους θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, καλώντας όλους τους υπόλοιπους σε ένα δημιουργικό διάλογο "για να βρούμε λύση και εύχομαι όλοι να συνδράμουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα στον τόπο μας, να ξαναπροβάλουν καλύτερες μέρες".

Απευθυνόμενος στο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως μάλλον ο προϋπολογισμός 2020 είναι ο προϋπολογισμός που από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αριθμούς και σε ποσοστό είχε τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες.

Είπε ότι κατέγραψε τις ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ομιλία που διαβάστηκε εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΚΟ. "Περίμενα μετά κάποια εισήγηση για μείωση των δαπανών" είπε και επεσήμανε ότι "ίσως να είναι η πρώτη φορά από το 1960 που θα αφήσουμε την κοινωνία χωρίς κοινωνικές παροχές, χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό".

Φυσικά ο λόγος είναι γιατί ένα κόμμα που για 7 χρόνια από τη μέρα που είμαστε στην εξουσία ψήφιζε τους προϋπολογισμούς και ο αγαπητός Νικόλας Παπαδόπουλος, που συνεργάστηκε μαζί μου από το 2008 και που μέχρι το 2019 είχαν γίνει 7000 αιτήσεις επενδυτών μαζί με τα εξαρτώμενα και ψήφισε πέρυσι τους προϋπολογισμούς, φέτος θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς ωσάν και τα όσα συνέβησαν, καταδικαστέα, είναι αποτέλεσμα των τελευταίων μηνών, ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε, εξάλλου, και τη δική του αγωνία για το Κυπριακό. "Μια αγωνία που πρέπει να έχει ο κάθε Κύπριος γιατί μέρα με τη μέρα βλέπουμε τις ελπίδες για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας να μειώνονται", είπε.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως "είσαι ο Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών με το πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης που είχε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για στήριξη της κοινωνίας και των εργαζομένων. Όμως ίσως να είσαι και ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών που δεν έχεις καμία καμία ευθύνη να δεις τον προϋπολογισμό που καταθέτεις να καταψηφίζεται για πρώτη φορά από το 1960 από Ελληνοκύπριους".

Αναφορές έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στην πανδημία, στα θύματά της, στους πάσχοντες, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. .

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αντί της ομιλίας του θα διαβάσει αυτό που τον άγγιξε σήμερα ως πολίτη από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος". "Ως πολιτική ηγεσία δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε αντιληφθεί σε ποια απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Ίσως και να μην θέλουμε να το αντιληφθούμε γιατί αισθανόμαστε αδύναμοι να τη διαχειριστούμε. Δεν έχει εξήγηση η συμπεριφορά μας. Την ώρα της κοινωνικής απελπισίας οι πολίτες μας παρακολουθούν να αναλωνόμαστε καθημερινά σε ευτελή και ανύπαρκτα ζητήματα που οι ίδιοι αναδεικνύουμε ως να βρισκόμαστε σε άλλο κόσμο, μακριά από τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Ενα μας διαμηνύει το σύνολο των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών: φτάνει, σας βαρεθήκαμε. Συνέλθετε, σοβαρευτείτε, αλλάξετε προτεραιότητες".

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συνέχισε, δίνουμε την εντύπωση αυτές τις μέρες ότι δεν έχουμε σχέση με την πραγματικότητα, δεν αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των πολιτών και το βουνό των προβλημάτων τους ανησυχεί. Βρισκόμαστε σε πλάνη και επιτέλους ας προσπαθήσουμε να συνέλθουμε συνάδελφοι. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την ανελέητη επιπολαιότητά μας.  Οι πολίτες αισθάνονται τον πιο ψηλό βαθμό ανασφάλειας των τελευταίων ετών και θέλουν να δουν ελπίδα και αυτός είναι λόγος της οργής και των αντιδράσεών τους. Και εμείς οι ηγέτες τους εκτρέφουμε την οργή των πολιτών με τις ανώφελες ενασχολήσεις μας. 

Η χώρα μας βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας είναι στην κορύφωσή της Οι πολίτες ζουν για πρώτη φορά στην ιστορία σε καθεστώς περιορισμών και διαταγμάτων επί δέκα τώρα μήνες. Η οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει ξανά και ίσως να της δώσουμε ένα φοβερό πλήγμα την ερχόμενη Πέμπτη. Τα περιθώρια όλων στενεύουν και όλοι τα βλέπουμε. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αδυνατούν να αντέξουν το κόστος των περιορισμών, τόνισε.

Είπε επίσης πως "στο εθνικό μας θέμα φτάσαμε ένα βήμα, αγαπητέ ΓΓ του ΑΚΕΛ, πριν από την οριστική διχοτόμηση αλλά και την απώλεια της κρατικής κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και διαχείρισή τους κρίνεται κατ` επείγουσα".

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι απειλές και τα σχέδια της Τουρκίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τρομάζουν, για να συμπληρώσει πως διερωτώνται οι πολίτες όλα αυτά αν τρομάζουν μόνο αυτούς και πού βρίσκεται η ηγεσία τους.

Είπε πως αυτά που παρακολουθούν μέχρι τώρα οι πολίτες μόνο παρανοϊκά μπορούν να τα χαρακτηρίσουν και μόνο αυτόχειρες δεν το κατανοούν.

Χρειάζεται "να βάλουμε τα σπαθιά στις θήκες τώρα που κινδυνεύει η χώρα", είπε ο κ. Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική διαχείριση των εξελίξεων και των πολλαπλών κινδύνων με υπευθυνότητα.

Να συνεννοηθούμε πρέπει για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, για να μην οδηγήσουμε την κοινωνία σε άλλες περιπέτειες, είπε.

"Να αφήσουμε στο περιθώριο τις διαφορές μας, πραγματικές ή ψευδείς, και να κλειστούμε για όσο χρόνο χρειαστεί σε ένα δωμάτιο μέχρι να δώσουμε λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα των πολιτών, μέχρι να βρούμε τρόπο πώς να λύσουμε το πρόβλημα του προϋπολογισμού, για την υγεία, την οικονομία, την παιδεία, την κατοχή της χώρας μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αναλαμβάνει ως Πρόεδρος του μεγαλύτερου και του κυβερνώντος κόμματος τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. "Από τώρα ο ΔΗΣΥ σταματά την έκδοση ανταπαντήσεων. Φτάνει πια τα πολεμικά ανακοινωθέντα. Γίναμε μηχανές κάθε μέρα, όλα τα κόμματα το πρώτο πράγμα που κάνουμε κάθε πρωί είναι να συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για όσο το δυνατό πιο αιχμηρή ανακοίνωση να βγάλουμε για τους αντιπάλους μας και δεν έχει τελειωμό", επεσήμανε.

Απλά, σημείωσε, να μην εκληφθεί ότι αυτή η θέση του ΔΗΣΥ να δώσει τέρμα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, οι μη απαντήσεις μας, είναι αδυναμία.

Συνεχίζοντας, έκανε έκκληση και παράκληση προς τον Γενικό Ελεγκτή, δηλώνοντας ότι "δεν μπορεί όμως ένας Γενικός Ελεγκτής του οποίου ο ρόλος και η αποστολή του είναι να προστατεύει το κράτος και τα δημόσια ταμεία από διασπάθιση να γίνεται ίσως η αιτία που αυτό το κράτος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά μετά από το 2013. Γιατί η καταψήφιση του προϋπολογισμού θα συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την οικονομία και τον τόπο".

Επί του ίδιου θέματος είπε ότι διαφωνεί ο Γενικός Ελεγκτής με μια γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα και δίδει το δικαίωμα το Σύνταγμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο να λειτουργήσει ως Συνταγματικό, επισημαίνοντας ότι δεν πέρασαν οι 30 μέρες και να απευθυνθεί αύριο το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα. Όποια και να είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να γίνει απόλυτα σεβαστή. "Αν το Ανώτατο πει να δοθούν οι φάκελοι και η Κυβέρνηση μου αρνηθεί θα είμαι ο πρώτος που θα είμαι μαζί σας και πιο μπροστά από σας να ζητώ να παραδοθούν, διαφορετικά θα πάψω να στηρίζω την Κυβέρνηση", δήλωσε.

Την ίδια ώρα αν το Ανώτατο πει ότι δεν μπορεί να δοθούν γιατί ενδεχομένως να δηλητηριάζει μια άλλη έρευνα, να λήξει αυτό το ζήτημα, είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε τα ερωτήματα: "Πού πάει ο τόπος μας; Μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με τις κονταρομαχίες καθημερινά μεταξύ μας όλοι;".

ΚΥΠΕ

Home