Αβέρωφ: Να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις

Αβέρωφ: Να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις

"Να μην κινδυνεύουν νοικοκυρεμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπαίνουν σε οικονομικές περιπέτειες"

Τη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, όπου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Συνεχίσαμε και σήμερα τις συναντήσεις μας με τη βιομηχανία αλλά και με ανθρώπους που ασχολούνται με το εμπόριο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη βιομηχανία, δημιουργεί προστιθέμενη αξία όπως και το παραδοσιακό εμπόριο. Και για αυτό είπα πολλές φορές: Από τα γραφεία δεν μπορείς να γνωρίζεις τα προβλήματα και δεν μπορείς αφού δεν γνωρίζεις τα προβλήματα, δεν μπορείς από το γραφείο να τα λύσεις. 

Χαίρομαι ιδιαίτερα αυτή την επαφή που έχω τους τελευταίους μήνες με τους ανθρώπους που είναι είτε στην παραγωγή, είτε στο εμπόριο, είτε στη γεωργία. Άκουσα και σήμερα προβλήματα του κλάδου και πέραν των όσων είχαμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες, δύο σημαντικά νέα προβλήματα έχουν προκύψει που χρειάζεται να τα δούμε σοβαρά ως πολιτεία. Όταν επισκέπτεσαι μια βιομηχανική μονάδα που τα περιθώρια κέρδους είναι μειωμένα και λόγω του ανταγωνισμού και έχουν να παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια, είτε στην περίπτωση που κάποιος κακοπληρωτής δεν τους έχει πληρώσει και αναγκάζονται να πάνε στα δικαστήρια. 

2

Μου λέχθηκε περίπτωση που προσέφυγαν στο δικαστήριο το 2012 και είμαστε στο 2020 και ακόμα δεν ξεκίνησε η ουσία της υπόθεσης. Οκτώ χρόνια και μπορεί να χρειαστούν άλλα οκτώ. Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη και έχει δίκαιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση και εμείς που τους στηρίζουμε, ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη που καθυστερεί έστω και αν δικαιωθείς, είναι μια μεγάλη αδικία. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να δούμε και τι επικρατεί στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι κάποια ρύθμιση θα υπάρχει. Δεν μπορεί ο προμηθευτής να περιμένει για μήνες στο να πληρωθεί. Αυτό δημιουργεί μεγάλη στρέβλωση και είχαμε παραδείγματα στο παρελθόν με κλείσιμο επιχειρήσεων και με αντίκτυπο σε εκατοντάδες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ένα θέμα που μαζί και με τα άλλα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση θα το δούμε. 

2

Πρέπει να βάζουμε κανόνες. Η έλλειψή κανόνων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά. Όταν ο άλλος έχει ένα περιθώριο 3%-6%, δίνει τα προϊόντα του και θα περιμένει έξι μήνες και ένα χρόνο και αν θα πληρωθεί, μα και να πληρωθεί οι τόκοι που θα πληρώσει ήδη εξανεμίζουν τα μικρά περιθώρια κέρδους. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να υπάρχει από τη μια ένας υγιής ανταγωνισμός από την άλλη να μην κινδυνεύουν νοικοκυρεμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπαίνουν σε οικονομικές περιπέτειες».

 

Home