Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ - Σιζόπουλος αλλάζουν τον χάρτη της Ολομέλειας της Βουλής

Offsite Team -
21.01.2021

Αβέρωφ - Σιζόπουλος αλλάζουν τον χάρτη της Ολομέλειας της Βουλής

Thumbnail
Είπε ναι η ΕΔΕΚ, θέλει κι άλλες διευκρινίσεις η Αλληλεγγύη

Ενώπιον της Βουλής τίθεται ξανά σήμερα ο αναθεωρημένος Κρατικός Προϋπολογισμός μετά την απόρριψη του στις 18/12. Σημειώνεται πάντως ότι και στην σημερινή Ολομέλεια τα κόμματα πηγαίνουν χωρίς ακόμα να υπάρχει κάτι σίγουρο καθώς οι ισσοροπίες είναι λεπτές αν και αυτή την φορά η πλάστιγγα γέρνει προς την υπερψήφιση του. 

Συγκεκριμένα μετά το «ναι» της ΕΔΕΚ, προβληματισμό σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τις εκποιήσεις εκφράζει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Ειδικότερα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος εκφράστηκε έντονος προβληματισμός σε σχέση με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και κατά πόσο μπορεί να προσφερθεί η απαραίτητη προστασία στους δανειολήπτες που απειλούνται με τον τρόπο που επιδιώκει η Αλληλεγγύη. 

Όπως τονίζουν μάλιστα κομματικές πηγές το κόμμα θα ζητήσει σήμερα (21/1) επιπρόσθετες διευκρινήσεις από την Κυβέρνηση και μετά τις απαντήσεις θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. 

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με γνώμονα πως πλέον το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις, ο Κρατικός προϋπολογισμός συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 27 ψήφους υπέρ από τον ΔΗΣΥ (18 Βουλευτές), την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 Βουλευτές) και το ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές), την ΕΔΕΚ (3 βουλευτές) και τον Γιώργο Λιλλήκα και 26 ψήφους κατά από ΑΚΕΛ (16 Βουλευτές), ΔΗΚΟ (7 Βουλευτές), Κίνημα Οικολόγων (2 Βουλευτές) και Άννα Θεολόγου.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης οι οποίοι αν ψηφίσουν κατά ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται. 

Πρώτη φορά έγκριση χωρίς ΔΗΚΟ

Πάντως αν τελικά ο Κρατικός προϋπολογισμός εγκριθεί σήμερα θα είναι η πρώτη φορά στην θητεία Αναστασιάδη που αυτό θα συμβεί χωρίς τους ψήφους του ΔΗΚΟ καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμος παιρνούμε με τις θετικές ψήφους του ΔΗΚΟ (και τους 3 νυν Βουλευτές Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων) αλλά και τους ψήφους της Αλληλεγγύης.

Το τελευταίο μήνα ωστόσο μετά και την καταψήφιση του προϋπολογισμού Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Μαρίνος έχοντας σειρά επαφών τόσο μεταξύ τους όσο και με υπουργούς της Κυβέρνησης κατέφεραν να βρουν κοινή συνιστάμενη η οποία επέτρεψε στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ να ανάψει το πράσινο φως στους Βουλευτές του Κινήματος για υπερψήφιση του προϋπολογισμού καθώς 14 προτάσεις της ΕΔΕΚ συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό ή και υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Το Ναι της ΕΔΕΚ αλλά και η θετική ψήφος για πρώτη φορά στο προϋπολογισμό από πλευράς ΕΛΑΜ έχουν δημιουργήσει αλλαγή στο χάρτη της Ολομέλειας όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού τουλάχιστον χωρίς να αποκλείεται τα κόμματα αυτά να κινηθούν μαζί και σε ψήφιση άλλων νομοθεσίων τους επόμενους μήνες πριν το τέλος της θητείας της Κοινοβουλευτικής περιόδου ενόψει Βουλευτικών.

Home