Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: Στην 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist

Offsite Team
- 09.07.2021

Αβέρωφ: Στην 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist

Με αναφορές στο Κυπριακό η ομιλία του

Στην 25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με θέμα «Effective Diplomacy in Unstable Times» ενώ για το ίδιο θέμα συμμετείχαν στη συζήτηση από κοινού με τον κ. Νεοφύτου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας και ο κ. David Harris, CEO της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου στη δική του τοποθέτηση έδωσε το στίγμα των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διπλωματία σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και πως αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Ο κ. Νεοφύτου επικεντρώθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις παραβιάσεις στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, στα εμπόδια που βάζει η Τουρκία στο κυπριακό προτάσσοντας λύσεις εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην άσκησης πίεσης προς την ΕΕ μέσω του μεταναστευτικού.

1

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών είναι εκείνος της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου

«Αυτό είναι το μονοπάτι που ακολουθούμε και ελπίζουμε και αναμένουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου.  

1

Ολόκληρη η τοποθέτηση του

Αγαπητοί φίλοι 

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετέχω στη συζήτηση. 

Το πλαίσιο της ειρήνης έχει μεταλλαχτεί στο πέρασμα των χρόνων με αποτέλεσμα να σημαίνει πολλά περισσότερα από την παραδοσιακή απουσία του πολέμου. Λόγω των αυξανόμενων εντάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα της διπλωματίας να δράσει νόμιμα και αποτελεσματικά, η χρήση της προληπτικής διπλωματίας καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη. 

Αγαπητοί φίλοι 

Είναι δύσκολο να κατανοηθεί το ότι η Κύπρος, 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, παραμένει ακόμη κάτω από στρατιωτική κατοχή από μια χώρα που φιλοδοξεί να έχει έναν σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. 

Έναν ρόλο που δεν συνάδει με τις διαρκές παρενοχλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού στην περιοχή. Συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής και αλαζονικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα. 

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό σαν όπλο με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούν τη διπλωματία των κανονιοφόρων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας με σκοπό να ασκήσουν πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ενεργειακή  της ασφάλεια. 

Απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες πρέπει να δράσουμε μέσω της διπλωματίας και την αδιαμφισβήτητη δύναμη του Διεθνούς Δικαίου, τον μόνο τρόπο μέσα από τον οποίο μπορεί να ωθήσει την Τουρκία στην εξομάλυνση των σχέσεών της με τις γείτονες χώρες και να διευρύνει την καλή γειτονία που θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. 

Αυτό είναι το μονοπάτι που ακολουθούμε και ελπίζουμε και αναμένουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με σκοπό να στείλουμε το μήνυμα ότι η ειρηνική συνύπαρξη και σταθερότητα, είναι εφικτές στην περιοχή. 

Παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τη διπλωματία και πράγματι χρειάζεται να βρούμε τρόπους ώστε να επικρατήσει η αποτελεσματική διπλωματία. 

Αναφορικά με το κυπριακό, στη διάσκεψη του περασμένου Απριλίου στη Γενεύη, η Τ/κ πλευρά και η Τουρκία πρότειναν μια λύση δυο κρατών για την Κύπρο η οποία είναι πλήρως εκτός της γραμμής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την ίδια η Ε/κ πλευρά επαναβεβαίωσε την ισχυρή της θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού που θα βασίζεται στις παραμέτρους που έχουν θέσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αγαπητοί φίλοι 

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι όχι το τι μπορεί να επιτύχουμε από μόνοι μας αλλά το τι μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού. Και δουλεύοντας μαζί και μέσω της διπλωματίας πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε πρόοδο σε όλα τα κοινά ζητήματα που μας απασχολούν. 

Home