Αγγελίδης: Ενημερώνει τους ΥΠΑΜ ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ

Αγγελίδης: Ενημερώνει τους ΥΠΑΜ ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ

Η άτυπη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Αυγούστου

Ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, μεταβαίνει στο Ελσίνκι για να λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί  το διήμερο 28-29 Αυγούστου και κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Φινλανδική Προεδρία.  

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους θα  ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συζητήσει θέματα αμυντικής συνεργασίας.

 

Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών, του οποίου η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος από τον Δεκέμβριο του 2018.

 

Το συγκεκριμένο Κέντρο Αριστείας λειτουργεί ως κόμβος εμπειρογνωμοσύνης για τα συμμετέχοντα κράτη, ώστε να μπορούν να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, να οικοδομήσουν ικανότητες, να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν την άμυνά τους έναντι των υβριδικών απειλών.  

Οι εργασίες των Υπουργών θα αρχίσουν με δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα εξεταστούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας.  

Κατά την πρώτη σύνοδο εργασίας τους, οι Υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και την άμυνα ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την συντονισμένη παρουσία και τη συνεισφορά της ΕΕ στη θαλάσσια ασφάλεια.  

Η άτυπη αυτή συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υβριδικών απειλών και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα εξέτασης σχετικών σεναρίων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Ελσίνκι.Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, συναντώνται στις 11 σήμερα το πρωί, στην ΠΟΕΔ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ για να εξετάσουν κοινά θέματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.  

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το θέμα της παραβατικότητας και της ΟΑΠ, των διεθνών εξετάσεων (GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις) , το συνταξιοδοτικό και άλλα ζητήματα.  

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί συνήλθε η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ η οποία εξέτασε διάφορα θέματα, ενώ αύριο θα συνέλθει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης.  

Όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο αναμένεται να συνέλθει γύρω στις 09:30 αύριο, θα υπάρξει ενημέρωση για το τι συνέβη το τελευταίο ενάμιση μήνα από το προηγούμενο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.  

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, συνέχισε, θα το απασχολήσουν και οι νέοι Κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε για την αξιολόγηση του μαθητή και διάφορα άλλα θέματα.    

 

Ερωτηθείς για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί η νέα νομοθεσία όπως ψηφίστηκε και αναλόγως θα αποφασίσουν.  

«Υπάρχουν κάποια διαφορετικά αποτελέσματα που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη νομοθεσία του 2017. Ενσωματώθηκαν κάποιοι κανονισμοί. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που υπάρχουν διαφορές. Άρα, θα το αξιολογήσει το Κεντρικό και θα το δούμε πως προχωρούμε πάρα κάτω», κατέληξε.  

Home