Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αχιλλέας: Προτάσεις για να σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Offsite Team
- 20.10.2022

Αχιλλέας: Προτάσεις για να σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό

«Όχι στη διχοτόμηση, η λύση μάς συμφέρει»

Τις θέσεις του για το Κυπριακό με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου στις προσπάθειες επίλυσης του, παρουσίασε σήμερα (Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022) στη Λευκωσία, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Βασικοί άμεσοι στόχοι του Αχιλλέα Δημητριάδη στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του είναι η ανάκτιση της αξιοπιστίας της Κύπρου, η σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, η αξιοποίηση των δύο κλειδιών – της ενέργειας  και της Ευρωτουρκικής Σχέσης – καθώς και το κτίσιμο, ξανά, της εμπιστοσύνης με την Τ/κ Κοινότητα.

Ο κ. Δημητριάδης επέκρινε τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, την εγκατάλειψη των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και την πολύχρονη απραξία που ακολούθησε, θέτοντας το δίλημμα για τις Προεδρικές εκλογές: «να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ή να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε»; 

wdsrvbwrgwrs

Υπογράμμισε επίσης ότι κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα, η Κύπρος έχει ανάγκη από μια νέα ηγεσία: «Η απερχόμενη κυβέρνηση μας έφερε στα σημερινά χάλια. Κατά συνέπεια, οι συνεχιστές της δεν μπορούν να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα γιατί είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του».

Ο Α. Δημητριάδης χαρακτήρισε το Κυπριακό, ζήτημα επιβίωσης και οριοθέτησε τους άμεσους στόχους του: τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας που να πιστεύει στην ομοσπονδιακή επίλυση και την κατοχύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγικής συμφωνίας, με απώτερο στόχο την επίλυση του Κυπριακού με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Α. Δημητριάδης χαρακτήρισε την ΕΕ «ασπίδα για την Κύπρο» και έθεσε βασική προϋπόθεση για την στήριξη της, την ανάκτιση της αξιοπιστίας της ηγεσίας της Κύπρου που έχει πληγεί στην ΕΕ εξαιτίας της διαφθοράς και των χρυσών διαβατηρίων και στον ΟΗΕ εξαιτίας της αποχώρησης από το τραπέζι των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.

d6fiy

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του, ο Α. Δημητριάδης πρότεινε την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης που περιλαμβάνει τον διορισμό απεσταλμένου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς και τη  συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ και στα στάδια εφαρμογής της λύσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Α. Δημητριάδης πρότεινε η ΕΕ να στηρίξει τη συμφωνία, εντάσσοντας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό έργα, όπως είναι η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, η δημιουργία δικοινοτικού Νοσοκομείου και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τ/κ Κοινότητα, ο Α. Δημητριάδης υποστήριξε ότι πρέπει να ξανακτιστεί η εμπιστοσύνη και πρότεινε την ανάπτυξη των δικοινοτικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας καθώς και τη λειτουργία τεσσάρων Τεχνικών Επιτροπών (υδρογονάνθρακες, πράσινη ενέργεια, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό).

Ο Α. Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοσίου διαλόγου για ενημέρωση της κοινής γνώμης για την Ομοσπονδία και του τρόπου λειτουργίας της ώστε οι πολίτες να γίνουν μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας της εφαρμογής της λύσης.

Υποστήριξε επίσης τη συγκρότηση Επιτροπής Αλήθειας για τη συμφιλίωση στο πρότυπο Μαντέλα της Νοτίου Αφρικής.

t7tyo59r6iy

Σε σχέση με την κατάσταση στην Αμμόχωστο, ο Α. Δημητριάδης είπε ότι όσα συμβαίνουν τελικά δεν ήταν πυροτεχνήματα και χαρακτήρισε το Βαρώσι «φάρο της λύσης», τονίζοντας ότι, «αν σβήσει ο φάρος η Κύπρος θα πέσει στα βράχια της διχοτόμησης…». Πρότεινε να κατοχυρώσουμε νομικά τα δικαιώματα των νομίμων ιδιοκτητών εναντίον του ΕΒΚΑΦ. 

Ο Α. Δημητριάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η διχοτόμηση δεν πρέπει να είναι το μέλλον της Κύπρου». Εξέφρασε τη θέση ότι «η λύση του Κυπριακού μάς συμφέρει γιατί θα δώσει ύστερα από μισό αιώνα μια ελεύθερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, σε ένα φυσιολογικό κράτος- μέλος της ΕΕ. 

Καταλήγοντας ο Α. Δημητριάδης ανέφερε ότι «η Κύπρος μπορεί να αλλάξει πορεία, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας και ανάκτιση της αξιοπιστία μας, κάτι που κερδίζεται μόνο με τη συνέπεια και τη σοβαρότητά μας».

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρευρέθηκαν η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, ο τ. Πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης, η Τιτίνα Λοϊζίδου και ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κίνησης «Αμμόχωστος για την Κύπρο» Μιχάλης Χρίστου Κίττος.  

Home