Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αιθιοπία, στρατηγική πυξίδα, γεύμα εργασίας με ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Offsite Team -
12.07.2021 - 12:07

Αιθιοπία, στρατηγική πυξίδα, γεύμα εργασίας με ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Συνεδριάζει σήμερα από τις 9:30 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell, όπου οι 27 Υπουργοί πρόκειται να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με μια παγκόσμια συνδεδεμένη Ευρώπη και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη γεωπολιτική των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, την Αιθιοπία και τη στρατηγική πυξίδα.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Υπό τις τρέχουσες υποθέσεις, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί ή θα συζητήσει: Αφγανιστάν, Λίβανο, και τη βιντεοδιάσκεψη μεταξύ του Κινέζου Υπ.Εξωτερικών Wang Yi και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 8 Ιουλίου, καθώς και την επίσκεψη ορισμένων ΥΠΕΞ της ΕΕ Υπουργοί εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου στον Νότιο Καύκασο. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιέρ Λαπίντ.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για συμπεράσματα σχετικά με μια Ευρώπη που συνδέεται παγκοσμίως, με σκοπό την έγκρισή τους. Το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης μιας γεωστρατηγικής προσέγγισης στη συνδεσιμότητα, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική, εξωτερική και αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα ασφάλειας και να προωθηθούν οι αξίες της ΕΕ παγκοσμίως.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση Αποστολής Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη (EUTM Μοζαμβίκη) για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων επιλεγμένων μονάδων της Μοζαμβίκης. Ο στόχος είναι να βοηθήσει η ΕΕ τις εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Cabo Delgado, σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ακολούθως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και τις αλληλεπιδράσεις τους με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και την πολιτική ασφάλειας. Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας επιταχύνθηκε ταχύτατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαμορφώνει όλο και περισσότερο τη γεωπολιτική και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχύος μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ειδικότερα, έχουν καταστεί αντικείμενο και μοχλός γεωπολιτικού ανταγωνισμού και συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος ασφαλείας.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο για να διαμορφώσει έναν κόσμο όπου η τεχνολογία λειτουργεί για την υποστήριξη πιο ευημερούσες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών για την προώθηση της προσέγγισής της ψηφιοποίησης με βάση ανοιχτές κοινωνίες, οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των ανθρώπων , το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Οι Υπουργοί θα κληθούν ειδικότερα να εξετάσουν τις πιθανές βασικές αρχές της εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ. Επιπλέον, θα κληθούν να εξετάσουν τις βασικές ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο πλαίσιο του παγκόσμιου τεχνολογικού ανταγωνισμού και συνεργασίας. Θα εξετάσουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα έναντι των ομοιόμορφων και άλλων εταίρων στην προώθηση των αξιών, των κανόνων και των προτύπων της για τις νέες τεχνολογίες σε ένα πλαίσιο συστημικού ανταγωνισμού έναντι της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει ευρεία συζήτηση για τα τέσσερα θέματα της Στρατηγικής Πυξίδας (διαχείριση κρίσεων, ανθεκτικότητα, εταιρικές σχέσεις και δυνατότητες). Οι Υπουργοί αναμένεται να επικεντρωθούν στις ακόλουθες πτυχές: την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία της επιχειρησιακής δέσμευσης της ΕΕ και να ενισχυθεί η ετοιμότητα των δυνάμεων των κρατών μελών · το ζήτημα της ανθεκτικότητας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως σε σχέση με τις υβριδικές απειλές και θέματα που σχετίζονται με τα παγκόσμια κοινά · συνεργασία με εταίρους, διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες · και τις δυνατότητες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις αναδυόμενες και νέες τεχνολογίες.

Η στρατηγική πυξίδα είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά και φιλόδοξα έργα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ. Με την ολοκλήρωσή της έως τον Μάρτιο του 2022, τα κράτη μέλη θα παρέχουν σαφείς πολιτικές-στρατηγικές κατευθύνσεις σχετικά με το τι θέλουν να επιτύχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Συμβάλλοντας σε ένα κοινό όραμα για τους κοινούς στόχους και στόχους της ΕΕ, η στρατηγική πυξίδα πρέπει να δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ στην ασφάλεια και την άμυνα, όπως συμφώνησε το Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2016.

Ακολούθως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Αιθιοπία μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιουνίου 2021, και στο πλαίσιο της επιδεινούμενης σύγκρουσης στην περιοχή του Τιγκράι, η οποία είναι ήδη ενεργή για οκτώ μήνες. Περίπου το 91% του πληθυσμού του Τιγκράι, περίπου 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, θεωρείται ότι χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 70.000 Αιθιοπικών προσφύγων στο Σουδάν. Επιπλέον, από την αρχή της σύγκρουσης, υπήρξαν πολλές τεκμηριωμένες και αξιόπιστες αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στο Tigray, αλλά και στο περιφερειακό πλαίσιο σε σχέση με την GERD και τις αυξημένες εντάσεις με το Σουδάν στα σύνορα Αιθιοπίας-Σουδάν. Μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24-25 Ιουνίου και τις τελευταίες εξελίξεις, οι υπουργοί θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση της σύγκρουσης που θα εστιάζει: την ανθρωπιστική πρόσβαση και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ισχύει για όλα τα μέρη · την ενοποίηση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός · την πλήρη απόσυρση ξένων δυνάμεων · έρευνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων · και την ανάγκη υποστήριξης της έναρξης μιας διαδικασίας συμφιλίωσης και ενός εθνικού διαλόγου.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει στη συνέχεια μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, κατά την οποία οι υπουργοί θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και για τις ταχείες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της απόσυρσης στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση θα καλύψει: έναν πιθανό ρόλο για την ΕΕ στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία. την κατάσταση σε σχέση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στο πλαίσιο της αύξησης των στοχευμένων επιθέσεων με εθνοτικά κίνητρα.

Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, καθώς και σχετικές συζητήσεις στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη συνάντησή του μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζικο Σύμβουλο / Υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi στις 8 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Αυστρίας και της Ρουμανίας στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου, οι τρεις Υπουργοί διαβίβασαν μηνύματα σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ: ​​να είναι ενεργός παράγοντας στην προώθηση της επίλυσης των συγκρούσεων στην περιοχή. ανάπτυξη διμερών σχέσεων με ταυτόχρονη υποστήριξη τόσο της περιφερειακής συνεργασίας στον Νότιο Καύκασο όσο και της συνδεσιμότητας · εγγύηση της συμμετοχής και της ευελιξίας του πλαισίου πολιτικής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τέλος κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Γιέρ Λαπίντ. Η ανταλλαγή θα επικεντρωθεί σε διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home