Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στην Κύπρο

Offsite Team -
14.06.2022 - 17:57

Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στην Κύπρο

«Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μέχρι το 1974 έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα»

Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ισχυριζόμενος ότι από το 1974, "τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν με ηρεμία και γαλήνη". Ο Τούρκος Υπουργός αντέδρασε σε σχόλιο Ισπανών και Λιθουανών Βουλευτών ότι η Τουρκία συνεχίζει την κατοχή της στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, κατά τη Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Κοινής Συνάντησης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπήρξε αντιπαράθεση με Έλληνες βουλευτές. Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές είπαν στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας: «Η κατοχή σας συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Εκείνος αμέσως αντέδρασε λέγοντας: «Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε καβγά εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μέχρι το 1974 έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα. Οι ζωές, συμπεριλαμβανομένων των Ε/Κ, κινδύνευσαν. Πραγματοποιήσαμε ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Από το 1974 μέχρι σήμερα, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν με ηρεμία και γαλήνη. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είστε προκατειλημμένοι. Παρόλες τις ελλείψεις του, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ ως λύση το 2014. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».

Σύμφωνα επίσης με τον τουρκικό ΥΠΑΜ, Έλληνας βουλευτής του είπε πως «η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά» και ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε: «Ελληνικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα, Ντιντίμ και Ντάλαμαν. Έρχεστε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τί περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Τους πληρώσαμε στις 28 Απριλίου».

Διαβάστε επίσης: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Τουρκίας - Ελλάδας

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες στο Λαύριο. Αμέσως παρενέβη Έλληνας βουλευτής λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». Ο Τούρκος Υπουργός ανταπάντησε: «Μην λέτε ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα».

Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία δηλώνει πάντα και επιμόνως ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. «Ένας τρόπος είναι οι διερευνητικές επαφές, ο άλλος είναι οι συναντήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και ένας τρίτος οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι περιμένουν την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα ΜΟΕ. «Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν λάβαμε απάντηση. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στη βουλή σας όταν επιστρέψετε, ας βρούμε μαζί ως τουρκο-ελληνικά κόμματα λύσεις στα προβλήματα».

Στο τέλος, ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε «δεν θα σας πω κι ευχαριστώ» και τότε ο Υπουργός Ακάρ είπε: «Δεν αποτελεί δείγμα ελληνικής ευγένειας αυτό».

ΚΥΠΕ

Home