Ακάρ: Η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ακάρ: Η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο ΥΠΑΜ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να διαμηνύει εκ νέου – αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ- ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της».

Μετά τη χτεσινή αντιπαράθεση, ο Τούρκος υπουργός επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ήδη στην περιοχή βρίσκεται το γεωτρύπανο Fatih.

Όπως δήλωσε ο Ακάρ, η «Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε επίσης ο Ακάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα.

«Τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί -εάν χρειαστεί- τα εθνική συμφέροντα και δικαιώματά της. 

Home