Ακάρ: Στα εγκαίνια του νέου μνημείου Τοπέλ στο Καραβοστάσι

Ακάρ: Στα εγκαίνια του νέου μνημείου Τοπέλ στο Καραβοστάσι

Εγκαίνια από τον Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Το ανακαινισμένο μνημείο του πρώτου Τούρκου πιλότου που έχασε την ζωή του όταν το μαχητικό F 100 που χειριζόταν καταρρίφθηκε κατά τους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας στις 8 Αυγούστου 1964, εγκαινίασαν σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ, στην παρουσία της «κυβέρνησης», κομματικών αξιωματούχων και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού.  

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο, στο Καραβοστάσι, ο Τούρκος ΥΠΑΜ μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο αμέσως μετά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Το μνημείο είχε αρχικά χτιστεί το 1990, ενώ με την ανακαίνιση στο σημείο τοποθετήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F 100 που μεταφέρθηκε από την Τουρκία.

 

Την ώρα της εκδήλωσης στο μνημείο, 4 τουρκικά μαχητικά F 16 πέρασαν από αέρος. Την ομιλία στην τελετή έκανε ο Τούρκος υποσμηναγός, Ιμπραχίμ Κουρτάι, ο οποίος είπε ότι η τουρκική αεροπορία παρενέβη στην Τυλληρία για να αποτρέψει τις επιθέσεις Ε/κ στην περιοχή και ο σμηναγός, Τζενγκίζ Τοπέλ η συμβολή του οποίου στην επιχείρηση ήταν ένα σημείο καμπής, αιχμαλωτίστηκε από τους Ε/κ, όταν χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του για να εγκαταλείψει το αεροσκάφος που έριξαν τα αντιαεροπορικά πυρά των Ε/κ.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και συγγενής του Τζενγκίζ Τοπέλ, ένας ξάδερφός του, όπως αναφέρεται.  

Home