Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ: Απάνθρωπες οι συνθήκες στο Πουρνάρα

Offsite Team -
13.01.2021

ΑΚΕΛ: Απάνθρωπες οι συνθήκες στο Πουρνάρα

Thumbnail
Ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για διαχείριση κονδυλίων ΕΕ για μετανάστες το ΑΚΕΛ

Εξηγήσεις για το πως διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και αν η αξιοποίησή τους έχει άμεση επίδραση στη διαβίωση των ανθρώπων για τους οποίους παραχωρούνται, ζητά το ΑΚΕΛ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Επικεφαλής του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σταυρινού, «με αφορμή τα γεγονότα στην Πουρνάρα και τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα εξής: Είναι κοινά παραδεκτό ότι στην Πουρνάρα, σε ένα χώρο όπου οι υποδομές και οι υπηρεσίες είναι δομημένες να φιλοξενούν 900 άτομα, φιλοξενούν σήμερα πέραν των 1.500 ατόμων και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με τις καθημερινές αφίξεις. Αυτό επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Υπουργός», τονίζει. 

Άρα, υπογραμμίζει, υπάρχει υπερπληθυσμός που καθιστά ασφυκτικά γεμάτο τον χώρο

Επιπρόσθετα, σημειώνει, «λόγω των υγειονομικών μέτρων υπάρχει εγκλεισμός τους για μήνες τώρα, και παρατηρείται επίσης περαιτέρω επιβράδυνση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης των αιτήσεων, γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετη ανασφάλεια και αγωνία στους φιλοξενούμενους».  

Με μεγάλη έκπληξη, τονίζει, «ακούσαμε τον Υπουργό να δηλώνει ότι ‘οι συνθήκες φιλοξενίας είναι πολύ καλές’ και ότι τα επεισόδια γίνονται λόγω κουλτούρας. Αλήθεια, πώς μπορούν πρόνοιες υποδομών 900 ατόμων να εξυπηρετούν ικανοποιητικά πάνω από 1500 και να τα ρίχνουμε στην κουλτούρα τους για τα επεισόδια;», διερωτάται.

Δυστυχώς, υπογραμμίζει, «για ακόμη μια φορά, ο Υπουργός αποκάλυψε την απροθυμία της κυβέρνησης να αλλάξει την προσέγγισή της στη διαχείριση του προσφυγικού παραθέτοντας ως μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων την γκετοποίηση και την εγκατάσταση κιγκλιδωμάτων». 

«Ας απαντήσει ο Υπουργός που αντιδρά στις καταγγελίες από ΜΚΟ, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNCHR) και άλλους φορείς για απάνθρωπες συνθήκες, αν υπάρχουν αρκετά αποχωρητήρια; αν υπάρχει ζεστό νερό για όλους; αν υπάρχουν κουβέρτες για όλους; αν υπάρχει επαρκές φαγητό και πόσιμο νερό για όλους; Αν έχουν στηθεί αντίσκηνα εκτός του χώρου που λασπώνουν με τις πρώτες βροχές;», διερωτάται περαιτέρω.  

«Ας μας απαντήσει επιτέλους πως διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο του τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και αν η αξιοποίησή τους έχει άμεση επίδραση στη διαβίωση των ανθρώπων για τους οποίους παραχωρούνται», καταλήγει η κα Σταυρινού.

Home