ΑΚΕΛ για κρατικές εγγυήσεις: Στην αντεπίθεση με 4 διαπιστώσεις

ΑΚΕΛ για κρατικές εγγυήσεις: Στην αντεπίθεση με 4 διαπιστώσεις

Αναμένει απαντήσεις

Το ΑΚΕΛ εδράζει σε τέσσερα σημεία τους προβληματισμούς του για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Μετά τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα 11 Μαϊου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου τα συγκεκριμενοποίησε σε γραπτή του δήλωση ως εξής;

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

  1. Αυτό που έχουν ανάγκη οι ΜμΕ και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι είναι πρωτίστως στήριξη και όχι δάνεια. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να επιμένει στη λογική της δανειοδότησης μέσω των τραπεζών. Πέραν τούτου, τα ποσά που εισηγείται η κυβέρνηση είναι πολύ κατώτερα των πραγματικών αναγκών και πρέπει να αυξηθούν. 
  • Η κυβέρνηση για εξυπηρέτηση δικών της σκοπιμοτήτων που έχουν να κάνουν με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, πακετοποίησε τη χορηγία με τις εγγυήσεις για δάνεια, δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Οι χορηγίες θα δοθούν από το κράτος με μηχανισμούς και διαδικασίες του Υπουργείου Εργασίας, ενώ τα δάνεια θα δοθούν από τις τράπεζες.
  1. Με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στο νομοσχέδιο οι δικαιούχοι τόσο για χορηγία όσο και για δανεισμό είναι πολύ λιγότεροι από το συνολικό αριθμό των ΜμΕ επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων.
  • Το ποιος θα δανειστεί και πόσα εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίζουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Αυτό το γεγονός προκαλεί ελλείμματα διαφάνειας, κινδύνους διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

O κ. Στεφάνου τόνισε ότι «Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε σωρεία ερωτημάτων και προτάσεων στη σημερινή συνεδρία και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες τροπολογίες με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη στις ΜμΕ, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τα νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι για τη στήριξη αυτών των ομάδων, και γενικότερα για τη στήριξη της οικονομίας, το ΑΚΕΛ πρότεινε συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων προς την κυβέρνηση». 

 

Home