Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα

Offsite Team -
06.06.2019 - 13:32

ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα

Thumbnail
Στεφάνου: Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο επικράτησης στην τ/κ κοινότητα των δυνάμεων που επιδιώκουν λύση δύο κρατών

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σχετικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

"Κλείνουν αισίως δύο χρόνια από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και ακόμα δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη ότι επίκειται επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που είναι η   μόνη προσφερόμενη οδός για επίλυση του Κυπριακού. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα αφού, μεταξύ άλλων, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο επικράτησης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα των δυνάμεων που επιδιώκουν λύση δύο κρατών.

Είναι ορθή η διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΑΟΖ δυσχεραίνει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το Προεδρικό πρέπει να αρκείται στις διαπιστώσεις. Αντίθετα, ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει ο ίδιος να πείσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην πράξη και όχι στα λόγια - νοουμένου βέβαια ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλήσεις- ότι είναι έτοιμος να παρακαθήσει σε συνομιλίες όπως ακριβώς το ζήτησε ο κ. Γκουτέρες από το Σεπτέμβριο του 2017.

Δηλαδή, να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει με τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι φανερό ότι η προσπάθεια για τους περιβόητους όρους αναφοράς έχει αποτύχει.

Οι λεγόμενες «νέες ιδέες» έχουν περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και το μόνο που επιτυγχάνουμε με εμμονή σε αυτές είναι τη συνέχιση του αδιεξόδου. Αν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει να επαναπαύεται στην απλή διαπίστωση ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν επιτρέπουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κινδυνεύει να καταστεί ο Πρόεδρος της οριστικής διχοτόμησης. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι υπόλογος ενώπιον της ιστορίας και του λαού μας."

Home