ΑΚΕΛ: Η συναλλαγή κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου δεν έχει τέλος

ΑΚΕΛ: Η συναλλαγή κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου δεν έχει τέλος

Η συναλλαγή κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου δεν έχει τέλος στη Γεροσκήπου, ανέφερε σε δήλωση του ο Επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κώστα: “Την ώρα που οι ανασκαφές στη Γεροσκήπου βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαδικασίες για παραχώρηση στην Αρχιεπισκοπή πολεοδομικής άδειας ανέγερσης ογκώδους ξενοδοχείου, αγνοώντας πλήρως τα μέχρι στιγμής αρχαιολογικά ευρήματα και  τις δικές της δεσμεύσεις.   Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου που στοχεύουν στη  συνύπαρξη του ξενοδοχείου και των αρχαιοτήτων, με απώτερο σκοπό  οι αρχαιότητες να γίνουν η πίσω αυλή του ξενοδοχείου.

Είναι  ξεκάθαρο  πλέον ότι ακολουθείται η τακτική της σαλαμοποίησης. Δηλαδή, σταδιακά μέρος του τεμαχίου αποξενώνεται, δε γίνονται σε αυτό το μέρος ανασκαφές και στη συνέχεια εγκρίνονται οι επιμέρους αναπτύξεις. Η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων να «εγκρίνει καταρχήν τη χωροθέτηση των κτηρίων», εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, παρά το γεγονός ότι  δεν αποκλείει την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο τεμάχιο ανέγερσης του ξενοδοχείου. Υπενθυμίζουμε τέλος , ότι έχει ήδη δοθεί άδεια για ανέγερση δύο δωδεκαώροφων κτηρίων.

Είναι σκανδαλώδης η έγκριση πολεοδομικής άδειας πριν την ολοκλήρωση των ανασκαφών, όπως άλλωστε ήταν και η θέση του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και  του τμήματος αρχαιοτήτων, οι οποίοι τόνιζαν την « επιβαλλόμενη ολοκλήρωση των ανασκαφών σε όλο το τεμάχιο για να μπορέσουν να εκτιμήσουν με ασφάλεια την αξία και το μέγεθος των ευρημάτων».

Το ΑΚΕΛ,  απαιτεί από την κυβέρνηση να διευκολύνει την ολοκλήρωση των ερευνών σε όλη την έκταση του τεμαχίου, αλλά και  να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν τον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής της Γεροσκήπου, το 2017. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην κατηγορία Αρχαίων Μνημείων και ως τέτοιο πρέπει να τύχει προστασίας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει μέχρι τέλους να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του σημαντικότατου αυτού αρχαιολογικού μνημείου, αλλά και ευρύτερα για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για το πολιτιστικό έγκλημα στη Γεροσκήπου καθώς και για την εκχώρηση της διαχείρισης των αρχαιοτήτων της Κύπρου στον αρχιεπίσκοπο.

 

 

Home