Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ και ΟΚΥπΥ συμφώνησαν σε διάλογο σε επίπεδο ομάδων εργασίας

Offsite Team -
30.07.2020

ΑΚΕΛ και ΟΚΥπΥ συμφώνησαν σε διάλογο σε επίπεδο ομάδων εργασίας

Thumbnail
Κυρίως για το φλέγον θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Συνέχιση της συζήτησης σε επίπεδο ομάδων εργασίας κυρίως για το φλέγον θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων συμφώνησαν ΑΚΕΛ και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού συζήτησε με αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Μάριο Παναγίδη, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή Χρίστη Λοϊζίδη, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στο περιβάλλον του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού επέμεινε στην άποψη που διατύπωσε χθες περί αναποτελεσματικότητας του Οργανισμού και έκανε λόγο για καθυστερήσεις όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για προώθηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

 

«Ο ΟΚΥπΥ δεν ξεκίνησε να λειτουργεί από την ημέρα που ξεκίνησε ο κ. Παναγίδης ή από την ημέρα που ανάλαβε Γενικός Διευθυντής ο κ. (Χρίστης) Λοϊζίδης», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τόσες μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Χρειάζεται λοιπόν οι ρυθμοί να επιταχυνθούν, χρειάζεται να λαμβάνονται αποφάσεις με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, τηρώντας βέβαια τις αρχές λειτουργία όπως προνοούνται από τις σχετικές νομοθεσίες».

Όπως ανέφερε, «πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν θέλουμε πραγματικά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ χρειάζεται να προχωρήσουμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».  

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Παναγίδης είπε πως «είναι και για μας προτεραιότητα οι γρήγοροι ρυθμοί να εφαρμόζονται και οι αποφάσεις να παίρνονται σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα απ’ ότι προηγουμένως και αυτό είναι προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου».  

Υπενθυμίζοντας ότι αύριο θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο κ. Παναγίδης είπε πως «στόχος είναι ο Οργανισμός να στελεχωθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να λειτουργήσει πλήρως πάρα πολύ σύντομα και είναι και για μας προτεραιότητα».

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως για το ΑΚΕΛ το θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων «έχει τεράστια σημασία γιατί επιμένουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά και μετά την αυτονόμηση τους του ΓεΣΥ».  

Χρειάζεται λοιπόν, πρόσθεσε, «να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και κλινικές, να υπάρξει η απαραίτητη στελέχωση και βέβαια ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα αναλώσιμα υλικά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να γίνουν ανταγωνιστικά μέσα στο περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.  

Επανέλαβε την απαίτηση του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια και παρατήρησε ότι από τη λήψη της απόφασης για εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2017 «κινούμαστε με πολύ αργούς ρυθμούς».  

«Έχουμε απολέσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια και η απαίτησή μας από το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ να δουν όλα τα ζητήματα τα οποία είναι απαραίτητα, να υπάρξει η κατάλληλη στελέχωση του ΟΚΥπΥ πρώτα, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει και να επιλύσει όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων».  

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια η οποία καταβάλλεται προς την κατεύθυνση να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και σωστό τρόπο στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να διαδραματίσουν το ρόλο που απαιτείται μέσα στο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.  

Ο κ. Παναγίδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του κόμματος για τις ενέργειες που καταβάλλει ο ΟΚΥπΥ για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η οποία προχωρά πλέον με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, όπως είπε, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται «έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό το νέο καθεστώς του ΓεΣΥ να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να συνεχίσουν να είναι υψηλά στη συνείδηση του Κύπριου ασθενή έτσι ώστε να είναι ο πρώτος παροχέας προτίμησης προς τον Κύπριου ασθενή».  

Όπως είπε οι ενέργειες του Οργανισμού κινούνται σε πολλά επίπεδα, όσον αφορά τον εξοπλισμό, τις υποδομές αλλά και την στελέχωση του Οργανισμού και είναι συγκεκριμένες και προχωρούμε έτσι ώστε να τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.

ΚΥΠΕ

Home