Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ: Να απαντήσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο στην πρόταση Ακιντζί

Offsite Team -
16.07.2019 - 16:07

ΑΚΕΛ: Να απαντήσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο στην πρόταση Ακιντζί

Thumbnail
Η δική μας άποψη είναι ότι ένα απλό ‘όχι’  στην πρόταση του κ. Ακιντζί δεν είναι αρκετό, ανέφερε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο στη συγκεκριμένη πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες. Για τον λόγο αυτό, το κόμμα θα αποστείλει ολοκληρωμένη επιστολή με προτάσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το πώς κατά την άποψή του θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, ο `Αντρος Κυπριανού είπε ότι για να τοποθετηθεί κάποιος ολοκληρωμένα και αντικειμενικά  για την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποια συγκεκριμένα ζητήματα.  

 

Πρώτα και κύρια, είπε, ποιές είναι οι προτεραιότητες και ο στόχος που έχουμε ως ε/κ πλευρά. Και η δική μας θέση είναι ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, είπε.

 

Το δεύτερο, το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, είναι το πώς τοποθετείται η διεθνής κοινότητα στην κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη. Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, «ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε εμείς εδώ στην Κύπρο, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού».

 

Ακόμη, συμπλήρωσε, «και εκείνων οι οποίοι τοποθετούνται με τρόπο υποστηρικτικό στη δική μας πλευρά (και) δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα υποχρεώνουν την Τουρκία…να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το τρίτο το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, συνέχισε, είναι ποιές είναι οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν και επιδιώκουν λύση αποδυναμώνονται συνεχώς, ενώ ενισχύονται οι φωνές για λύση δύο κρατών», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, εμείς στο ΑΚΕΛ «αναλύουμε και εκτιμούμε την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί. Η πρόταση για πολλούς λόγους, δεν θεωρώ σκόπιμο να τους αναπτύξω αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Περιέχει πρόνοιες οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη υπάρχει ενδεχόμενο να εγκλωβίσουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σε διάφορες σκοπιμότητες».  

Βλέποντας το αυτό, είπε, η άποψή μας είναι ότι «η δική μας πλευρά πρέπει να απαντήσει με ένα τρόπο πολύ ολοκληρωμένο σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, θα πρέπει να αναφέρει την ετοιμότητά του για επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, με ειλικρίνεια και με ετοιμότητα να εμπλακεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στη λύση στο Κυπριακό.  

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο. «Να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση η οποία κατατίθεται από τον κ. Ακιντζί, και υπάρχουν κατά την άποψή μας πάρα πολλά επιχειρήματα που μπορούν να απαντούν πειστικά και την ίδια στιγμή όμως, να απαντήσουμε σε πολλά ζητήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στην τ/κ κοινότητα».  

Αυτά, είπε, τέθηκαν στη συνεδρίαση, και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα στείλει τις επόμενες μέρες ολοκληρωμένη επιστολή με τις συγκεκριμένες μας προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "για το πώς κατά την άποψή μας, θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται".  

Η δική μας άποψη είναι ότι ένα απλό ‘όχι’  στην πρόταση του κ. Ακιντζί δεν είναι αρκετό, επεσήμανε.  

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά είναι τα ελάχιστα σημεία στα οποία υπάρχει συναντίληψη. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα στα οποία δεν καλυπτόμαστε, σημείωσε, και για αυτό το λόγο προέβη σήμερα σε αυτές τις δηλώσεις.

Home