Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ - ΡΤΚ «Η ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για τη λύση»

Offsite Team -
22.09.2022

ΑΚΕΛ - ΡΤΚ «Η ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για τη λύση»

ΑΚΕΛ: Η κοινωνία συνθλίβεται από το κόστος του ρεύματος
Κοινή Διακήρυξη ΑΚΕΛ και ΡΤΚ

Κατά τη συνάντηση των ηγετών του ΑΚΕΛ και του ΡΤΚ, τα δύο Κόμματα τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου. Παρά το σημερινό αρνητικό κλίμα σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επικράτησης σύνεσης, λογικής και οράματος για οικοδόμηση μόνιμης ειρήνης στο νησί και την Αν. Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα πιστεύουν ακράδαντα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επανεκκινήσουν ειλικρινή διάλογο με στόχο τη επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν νόημα και να προσανατολίζονται προς επίτευξη αποτελέσματος με την αίσθηση του κατ’επείγοντος. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί νοουμένου ότι η διαδικασία θα είναι δεσμευμένη από τις επιτευχθείσες συγκλίσεις των δύο πλευρών, την Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το Πλαίσιο Γκιουτέρες με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017, όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση των ΗΕ που ακολούθησε την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2019. Το άνοιγμα ήδη συμφωνημένων θεμάτων το μόνο που θα επιτύχει είναι να περιπλέξει και να καθυστερήσει το διάλογο.

Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μίας πολιτικής στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του Πλαισίου Γκιουτέρες για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

 «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και «Προτάσεις Συνεργασίας» θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων.

Θεωρούμε πως οι ιδέες για δύο κράτη και άλλες ιδέες εκτός της συμφωνημένης βάσης και του υφιστάμενου πλαισίου δεν είναι ούτε ρεαλιστικές ούτε βιώσιμες για το μέλλον του νησιού. Η δέσμευση σε τέτοιες θέσεις παρατείνει περαιτέρω το στάτους κβο και τη διαίρεση του νησιού. Η κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα ειρήνης και θα αυξήσει την ένταση και πιστεύουμε ότι οι πλευρές θα πρέπει να το αποφύγουν.

Τα Κόμματα στηρίζουν τις εργασίες για επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας οι οποίες πρέπει να αυξηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό το ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι Τεχνικές Επιτροπές για ζητήματα όπως η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα κοινά προγράμματα εκπαιδευτικών και μαθητών κ.α.

Τα δύο Κόμματα παραμένουν δεσμευμένα να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με στόχο την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα, τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης και την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Home