Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

To ΑΚΕΛ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού

Offsite Team
- 19.04.2021

To ΑΚΕΛ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού

Όσα είπε ο Α. Κυπριανού

To ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να θέτει τον Πολιτισμό πολύ ψηλά στην πολιτική του δράση και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού γιατί αναγνωρίζει την προσφορά τους προς την κοινωνία και το θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, και τη συμβολή τους στους αγώνες για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

 

Σε ομιλία του στο Σωματείο «Ειρήνη» στο Πλατύ Αγλαντζιάς με φορείς και ανθρώπους του Πολιτισμού, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για  ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική και κοινωνική κατοχύρωση της υπόστασης του καλλιτέχνη-δημιουργού.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου  στις 7 Ιουλίου του 2020, για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας επανέλαβε ότι  εξαγγελία δεν αρκεί κι αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι η εφαρμογή ενός  ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με όραμα, καινοτομίες και αποτελεσματικές δομές απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται για την πολιτιστική δημιουργία, κυρίως για την κυπριακή, αλλά και για την ανέγερση των απαραίτητων πολιτιστικών υποδομών.

Τονίσαμε επίσης, πρόσθεσε, ότι το ΑΚΕΛ, για να μπορέσει να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, θα αναμένει  την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης, με όλα τα στοιχεία που θα συνθέτουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, με την υπόμνηση ότι είναι δεδομένη η διάθεση του ΑΚΕΛ για συμμετοχή σε ένα δομημένο διάλογο.  

Ανέφερε ότι σε σχέση με τη δημόσια διαβούλευση, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε να συζητήσει ουσιαστικά μαζί μας. «Απ’ ότι έχω πληροφορηθεί ούτε με άλλους Φορείς Πολιτισμού ή εμπλεκόμενους Οργανισμούς συζήτησε. Στις συναντήσεις, οι μόνες αναφορές που έγιναν από μέρους του αρμόδιου Υπουργού, ήταν ότι το Υφυπουργείο  θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή, δεν θα υπάρξει  καμία αύξηση των κονδυλίων για τις όποιες νέες ανάγκες δημιουργηθούν και ότι σε αυτό θα ενταχτούν, εκτός από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες,  το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Κυπριακής Χειροτεχνίας», σημείωσε.  

Επί της ουσίας, είπε ο κ. Κυπριανού, μετά από πρώτη ανάγνωση του Νομοσχεδίου, αυτό δεν γίνεται καθόλου αναφορά, σε Οργανωτική Δομή του Υφυπουργείου. «Προκύπτουν επίσης σοβαρά πολιτικά, συνταγματικά και τεχνικά προβλήματα από την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό Ίδρυση Υφυπουργείο. Επίσης δεν εντάσσονται σ’ αυτό βασικοί πολιτιστικοί Φορείς, όπως είναι το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας. Δεν καλύπτει όλες τις μορφές Τέχνης και η όποια αναφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις του Υφυπουργείου είναι ανεπαρκής και νεφελώδης», πρόσθεσε.  

Παράλληλα, σημείωσε, απουσιάζει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αναφορικά με βασικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποφεύγονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες όπως για παράδειγμα, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε σημαντικές ιστορικές περιόδους της Κύπρου, εκτός αυτών της ελληνιστικής και της βυζαντινής περιόδου.   

Ο κ. Κυπριανού είπε πως από τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται και από τις οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, επιβάλλουν την επίσπευση της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την Επαγγελματική και Κοινωνική Κατοχύρωση της Υπόστασης του Καλλιτέχνη.  

Για το ΑΚΕΛ, ανέφερε, όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί και οι επαγγελματίες καλλιτέχνες  θα πρέπει να είναι σε θέση να ζουν με αξιοπρέπεια με το έργο που παράγουν. «Σε αρκετές περιπτώσεις η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των δημιουργών, είναι τραγική, η κοινωνική προστασία ανύπαρκτη. Σε όποιον τομέα και αν εργάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, θα πρέπει οι καλλιτέχνες να έχουν ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και κατοχυρωμένα ωφελήματα όπως είναι το ανεργιακό επίδομα, η συμμετοχή στο ΓεΣΥ, οι άδειες ασθενείας, μητρότητας, επαρκείς συντάξεις και η συμμετοχή σε κρατικά επιδόματα», συμπλήρωσε.

Home