Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ: Ζητά κατάργηση τέλους ΑΠΕ - Εισηγήσεις για θέματα ενέργειας

Offsite Team -
16.03.2022

ΑΚΕΛ: Ζητά κατάργηση τέλους ΑΠΕ - Εισηγήσεις για θέματα ενέργειας

Thumbnail
Συνάντηση ΑΚΕΛ με την Υπ. Ενέργειας για τα ενεργειακά

Σε συνέχεια της συνάντησης του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα ενέργειας, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής το μέλος του Π.Γ. Νεοκλή Συλικιώτη, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στη συνάντηση τέθηκαν σημαντικά θέματα πολιτικής για την Ενέργεια, όπως η ανάγκη διεξαγωγής μειοδοτικών διαγωνισμών για αγορά της χαμηλότερης δυνατής τιμής ενέργειας από ΑΠΕ προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Τέθηκε επίσης εισήγηση για επέκταση των σχεδίων Net metering και Αυτοπαραγωγής, χωρίς περιορισμούς, διακοπές και επαναπροκηρύξεις.

Τέθηκε ξανά από μέρους του ΑΚΕΛ, η εισήγηση για χρήση μέρους των εσόδων από τη δημοπράτηση αερίων του θερμοκηπίου όπως προνοεί και η ευρωπαϊκή οδηγία, με σκοπό την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και υπηρεσιών δημόσιας ωφελείας που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πρότεινε επίσης, την απευθείας στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών από το κράτος με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και την αφαίρεση της σχετικής φορολογίας που καταβάλλεται με το λογαριασμό ηλεκτρισμού από τους υπόλοιπους καταναλωτές.  

Εισηγήθηκε επίσης, την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9% χωρίς χρονικό περιορισμό, καθώς και την υιοθέτηση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για το κόστος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου γιατί συνιστά διπλή φορολογία.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, εξέφρασε προς την Υπουργό την ανησυχία του Κόμματος για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και για τις συνέπειες που αυτό έχει σε θέματα κόστους, επάρκειας και ασφαλούς εφοδιασμού. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα έλευσης φυσικού αερίου για το 2023 δεν φαίνεται υλοποιήσιμο,  το Υπουργείο ρωτήθηκε αν εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις που διασφαλίζουν σύντομη έλευση φυσικού αερίου με πιο χαμηλό κόστος.

Τέλος, ζητήθηκε από την Υπουργό να ενημερώσει κατά πόσον η κυβέρνηση σχεδιάζει να ευθυγραμμιστεί με τις χώρες του Νότου -Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και την προεδρεύουσα Γαλλία- στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για την αγορά ενέργειας. Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι χώρες αυτές, είναι το όφελος από το χαμηλό κόστος ΑΠΕ να μεταφέρεται απευθείας στους καταναλωτές και την οικονομία και όχι να αμείβονται οι παραγωγοί με το πανύψηλο κόστος του φυσικού αερίου και των συμβατικών καυσίμων.

Home