Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΚΕΛ: Ζητά πρωτοβουλίες από ΠτΔ ενόψει νέας Πεντάμερης

Offsite Team -
30.04.2021

ΑΚΕΛ: Ζητά πρωτοβουλίες από ΠτΔ ενόψει νέας Πεντάμερης

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απέρριψε την πρόταση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε τη συνέχιση της προσπάθειας για μερικούς μήνες με στόχο τη σύγκληση νέας άτυπης συνάντησης με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως επίσημενει ο Στέφανος Στεφάνου, είναι απογοητευτικό αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι η Άτυπη Συνάντηση της Γενεύης δεν καρποφόρησε εξαιτίας της επιμονής της τουρκικής πλευράς στη λύση δύο κρατών. Η συνέχιση του διαπραγματευτικού κενού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο αφού παγιώνει την τουρκική κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα τονίζει ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Άτυπη Συνάντηση θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να προωθήσει λύση δύο κρατών, αλλά και για αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιέσεων για αλλοίωση υφιστάμενων σημαντικών συγκλίσεων. Πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν και για ενίσχυση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με  πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η ευθύνη για ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας τις σχέσεις που διαθέτει τόσο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα όσο και διεθνώς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Home