Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακιντζί: Καλεί σε άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων

Offsite Team -
23.06.2020 - 18:22

Ακιντζί: Καλεί σε άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων

Thumbnail
Για χάος στις διελεύσεις μιλά ο Ακιντζί

Με επικρίσεις στην «κυβέρνηση» για τους χειρισμούς της στο θέμα των οδοφραγμάτων και υποστηρίζοντας ότι για προεκλογικούς λόγους αφέθηκε ο ίδιος εκτός από τον συντονισμό, ο Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του δήλωση μιλά για χάος που έχει δημιουργηθεί στην επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης και θεωρεί ότι η μόνο ενδεδειγμένη λύση τώρα είναι να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα με τις απαραίτητες προφυλάξεις και λαμβάνοντας υπόψην τα επιστημονικά δεδομένα.

Το κάθε βήμα που γίνεται στο θέμα των οδοφραγμάτων πρέπει να πραγματοποιείται με αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις και τον απαραίτητο συντονισμό που θα εδράζεται σε επιστημονικά στοιχεία προς όφελος της κοινότητας και θα διαφυλάττει την δημόσια υγεία, σημειώνει στην δήλωσή του ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι από την αρχή είχε τονίσει πως την πορεία στο θέμα των διελεύσεων πρέπει να χαράξει η υγεία και να την ακολουθήσει η πολιτική, οι διελεύσεις να αρχίσουν σταδιακά και ελεγχόμενα και πως η «κυβέρνηση» πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της σε αυτό το θέμα με βάση την υγεία και την επιστήμη.

Στο θέμα των διελεύσεων, προσθέτει ο Τ/κ ηγέτης, είδαμε όλοι πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων επιστημονικών ομάδων/συμβουλίων και της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, «για να μπορέσουν να ληφθούν αμοιβαία λογικά μέτρα και να μπορέσει να υπάρξει μια υγιής συνεργασίας και με την ε/κ πλευρά και με τα ΗΕ».

Εκφράζει μάλιστα λύπη, γιατί ενώ η κατάσταση είναι τέτοια, η «κυβέρνηση» συνεχίζει «τα αχρείαστα πολιτικά πείσματα αντί να ενεργεί στη βάση της κοινής λογικής και της επιστήμης».  

Επανέλαβε ότι την συμφωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 21 Μαίου για σταδιακή και με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες, επαναλειτουργία των διελεύσεων από τις 8 Ιουνίου, την οποία είδε θετικά η Τεχνική Επιτροπή για την υγεία, με βάση την επιδημιολογική εικόνα και στις δύο πλευρές, η «κυβέρνηση» για δικούς της λόγους δεν την εφάρμοσε. Παρ’ ότι, συνεχίζει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί, παρά το ότι ακόμα και το επιστημονικό συμβούλιο του «υπουργείου υγείας» ήταν θετικό, η «κυβέρνηση» το παρέβλεψε κι αυτό και επιπλέον διαστρέβλωσε την άποψη του συμβουλίου.  

Στο τέλος, αναφέρει, η «κυβέρνηση» άλλαξε και πάλι την προτέρα απόφασή της και πρώτα είπε στους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές ότι από τις 14 Ιουνίου, μπορούν να περάσουν στο «νότο» να πάνε στις δουλειές τους, αλλά αν γυρίζουν στο «βορρά» θα πρέπει να μπούνε καραντίνα 14 μέρες, μετά τους είπε ότι μπορούν να επιστρέψουν για την Ημέρα του Πατέρα χωρίς καραντίνα και τελικά – όπως σημειώνει ο κ. Ακιντζί – η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι από τις 22 Ιουνίου επιτρέπει τις διελεύσεις στην βάση των αρχών που ο ίδιος είχε συμφωνήσει αρχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  

Αναφέρει επίσης ότι η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι από τις 21 Ιουνίου ξεκινούν οι διελεύσεις στα 8 από τα 9 οδοφράγματα υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η «κυβέρνηση», προσθέτει, ανακοίνωσε ότι οι διελεύσεις για τους πολίτες του ψευδοκράτους και τους Ε/κ, αρχίζουν όχι την 1η Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, αλλά στις 22 Ιουνίου. «Ωστόσο πήραν μια νέα απόφαση ότι οι διελεύσεις θα  μπορούν να γίνονται από 5 οδοφράγματα».  

Ο μη συντονισμός στο θέμα μεταξύ της «κυβέρνησης» και της «προεδρίας» - όπως είπε – που συντονίζει εδώ και χρόνια τα θέματα διελεύσεων και οδοφραγμάτων, συμπλήρωσε ο Τ/κ ηγέτης, «έχει δημιουργήσει ένα χάος. Ενώ η ε/κ πλευρά δεν ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, η τ/κ πλευρά το ανοίγει, η τ/κ πλευρά δεν ανοίξει το Λήδρα Πάλας, ενώ η ε/κ το άνοιξε». Ενώ, προσθέτει, η «κυβέρνηση» δεν άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας που είναι σημαντικό για τον κόσμο της Αμμοχώστου, άνοιξε τα Στροβίλια και το Πέργαμος».  

Αναφέρει δε ότι ενώ η «κυβέρνηση» δεν κάνει κάποιο βήμα για το πολύ σημαντικό για ανθρωπιστικούς λόγους για την ε/κ πλευρά οδόφραγμα του Λιμνίτη, η ε/κ πλευρά κρατά κλειστό το οδόφραγμα της οδού Λήδρας που είναι πολύ σημαντικό για τους τ/κ εμποροκαταστηματάρχες.  

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί όλα αυτά τα λάθη που έγιναν για να κρατηθεί εκτός η «προεδρία» λόγω «προεκλογικής ατμόσφαιρας» (ΣΣ: εννοεί προεκλογικού κλίματος), έχουν αποβεί ζημιογόνα για την κοινότητα και φαίνεται ακόμη μια φορά – όπως λέει – πόσο σημαντικό είναι να καθαρίσει το κλίμα από το θέμα των «εκλογών».  

«Στο σημείο που είμαστε, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να επαναλειτουργήσουν όλα τα σημεία διέλευσης λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα. Κοιτάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα πιο σοβαρά μέτρα για τις εισόδους στο νησί».  

Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά – όπως αναφέρει – ότι πρέπει όλες οι αποφάσεις για το θέμα των διελεύσεων θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Καλώ όλους να επανεξετάσουν την πολιτική τους. Είναι φανερό ότι τα βήματα που δεν βασίζονται σε επιστημονικές πραγματικότητες, δεν λαμβάνουν υπόψην την συνεργασία και τον συντονισμό, αποφέρουν ζημιά και για την κοινότητά μας και στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων», καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

ΚΥΠΕ

Home