Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τί θέλει

Offsite Team
- 21.06.2019

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τί θέλει

Thumbnail
Καλεί τον Πρόεδρο σε νέα πενταμερή - "Υπάρχει χρόνος για αποφευχθεί η ένταση"

Είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας που δεν έχει τελειώσει, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν φταίνε οι παράμετροι των ΗΕ, αλλά η ε/κ πλευρά και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τί θέλει στο Κυπριακό όχι σε μια συνάντηση με τον ίδιο μόνο, αλλά «σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση».

 

Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και στο δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι και τις σχέσεις του με τον «υπουργό εξωτερικών».

 

Κυπριακό

 

Είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας που δεν έχει τελειώσει, κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι η διαδικασία «θάφτηκε» αλλά η Τζέιν Χολ Λουτ κάνει επαφές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μπροστά μας, ανέφερε, είναι οι εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Μετά η κ. Λουτ μπορεί να πάει στον ΓΓ και να του παραδώσει την εντολή της, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει τώρα.

 

«Αυτό που γίνεται προσπάθεια να συμβεί τώρα είναι εάν μπορεί να γίνει μια έστω άτυπη πενταμερής συνάντηση. Από πλευράς ΗΕ συνεχίζονται οι προσπάθειες γι’ αυτό. Η Τουρκία θέλει μια τέτοια συνάντηση. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε εντάξει αλλά αυτές οι εκλογές έχουν καθυστερήσει λίγο τα χρονοδιαγράμματα» είπε.

Έχω μια μεγάλη έκκληση προς τον κ. Αναστασιάδη, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Να βγει να πει τί θέλει και να το καταλάβει όλος ο κόσμος. Πίσω από κλειστές πόρτες να λες στον έναν έτσι και στον άλλο άλλα και μετά να έρχεσαι εδώ και να λες αρχικά εγώ δεν είπα για δύο κράτη, αλλά να μιλάς για χαλαρή ομοσπονδία, μετά αποκεντρωμένη, ύστερα να αφήσουμε την εκ περιτροπής προεδρία να κάνουμε εκ περιτροπής πρωθυπουργία. Ο τρόπος για να τελειώσει αυτή η σύγχυση είναι να πουν όλοι ακόμα και σε μια ανεπίσημη συνάντηση τί θέλουν και να προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα».  

Θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση, σημείωσε ο κ. Ακιντζί και κάλεσε αυτούς που τον επικρίνουν ότι δεν συζητεί τίποτε άλλο (από την ΔΔΟ) να του υποδείξουν εάν υπάρχει πλατφόρμα που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.  

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ανεπίσημες επαφές με όλους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλοι θέλουν να υπάρχει ανεπίσημος διάλογος, λέγοντας ότι και οι τρεις συναντήσεις που ο ίδιος είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (μετά το Κραν Μοντάνα) ήταν ανεπίσημες. Το ίδιο και οι συναντήσεις των αρχηγών ε/κ κομμάτων με τ/κ, αλλά και οι επαφές Πρέσβεων εγγυητριών χωρών. «Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτά. Επιπλέον υπάρχει και η προσπάθεια για πενταμερή, κι εκείνη άτυπη εάν πραγματοποιηθεί».  

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι να μην είναι απροειδοποίητες αυτές οι άτυπες συναντήσεις και να έχουν έναν στόχο, να είναι ένας διάλογος που θα φέρει μόνιμη ειρήνη. «Εάν γίνεται λόγος για διαφορετικά οράματα, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το νησί που θα ριζώσουν ακόμα πιο βαθιά και δεν θα ωφελήσουν κανέναν» είπε.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλά για ξεκαθάρισμα του τί θα διαπραγματευτούμε και αυτό λόγω της στάσης του Ε/κ ηγέτη. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνει η πενταμερής το συντομότερο, αλλά δεν υπάρχει καμία ημερομηνία, εικάζοντας ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πριν τον Σεπτέμβριο.  

Λόγω της ε/κ πλευράς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για ιστορική ευκαιρία που χάθηκε ενώ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είπε ότι ήταν μια ιστορική ευκαιρία που παρ’ ολίγον θα οδηγούσε σε λύση. Αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα, είπε, Τουρκία και τ/κ πλευρά είχαν κάνει την δική τους αξιολόγηση και κατέληξαν σε 13 σημεία με πρώτο ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θα έκαναν τεράστιο λάθος εάν απέρριπταν την λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που διαμορφώθηκε μετά το 1975, και περιέχει έννοιες όπως η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία που ενσωματώθηκε στο πλαίσιο που είχε υποβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ.  

Το δεύτερο σημείο εκείνης της αξιολόγησης ήταν ότι «ο υπεύθυνος για το αδιέξοδο δεν είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ αλλά η ε/κ πλευρά που δεν ακολουθεί μια στάση λογική και ρεαλιστική, μη εγκαταλείποντας την μαξιμαλιστική της στάση». Μεταξύ των σημείων είναι ότι ως «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος –θα κατέβαλλαν προσπάθεια μαζί με την Τουρκία για να ενδυναμώσουν τις εξωτερικές τους σχέσεις, να τονίζουν ότι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να κάνουν κάτι για τα εμπόδια που θέτει η ε/κ πλευρά στο να συνεχιστούν οι σχέσεις των Τ/κ με την Ένωση, να εκφράζουν την ετοιμότητά τους για την εφαρμογή των συμφωνημένων ΜΟΕ.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει για το τί συζητήθηκε αλλά «δεν ήταν ένα τραπέζι που μπορεί να λάβει αποφάσεις. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων; Δεν ξέρω». Σημείωσε δε ότι στο πρόγραμμα της «κυβέρνησης» για το Κυπριακό γράφει ότι «η ομοσπονδία έχει πεθάνει. Αυτή δεν είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας. Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε και άλλες επιλογές, περιλαμβανομένης και της ομοσπονδιακής λύσης. Αυτό θα το δούμε, θα το καθορίσουμε όλοι μαζί σε μια ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση».  

Επανέλαβε δε σε άλλη ερώτηση ότι οι Τ/κ δεν θέλουν να είναι ούτε μειονότητα στους Ε/κ, ούτε «μπάλωμα» στην Τουρκία. «Αυτή η κοινότητα δεν επιθυμεί, δεν έχει στόχο να γίνει επαρχία της Τουρκίας. Εάν υπάρχουν κάποιοι που το θέλουν αυτό δεν θα τα καταφέρουν γιατί δεν το θέλει ο κόσμος» ανέφερε.  

Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι άκουσε την είδηση πως του έχει απευθυνθεί πρόσκληση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνάντηση, αλλά «τέτοια πρόσκληση δεν έχουμε μπροστά μας», ανέφερε.  

Φυσικό αέριο

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί περεταίρω ένταση και να γίνει το συγκεκριμένο θέμα πεδίο συνεργασίας.

Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς όσο αυτά συνεχίζονται. Στόχος δεν είναι η ένταση και η αντιπαράθεση αλλά η συνεργασία και το κοινό όφελος και ο πιο απλός κανόνας γι’ αυτό είναι να μην λέει η ε/κ πλευρά ότι αυτό είναι το πεδίο κυριαρχίας της, αλλά να καθίσει με τους Τ/κ σε μια επιτροπή να συζητήσουν τουλάχιστον το θέμα, είπε. «Για να σώσουμε αυτό το νησί από την ένταση πρέπει να μιλήσουμε. Μπορεί να μην λύσουμε το Κυπριακό αλλά αυτό ας το συζητήσουμε ως ένα ΜΟΕ» ανέφερε.  

Η Τουρκία πρόσθεσε, έχει αδύναμες σχέσεις με χώρες της περιοχής, κάνοντας αναφορά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, και αυτό δεν είναι κάτι που ο ίδιος επιθυμεί. Επιθυμούμε, είπε, η Τουρκία να έχει ισχυρές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.  

Δείπνο Αναστασιάδη-Οζερσάι

Δεν έχω ντέρτι ποιος τρώει με ποιον, όλοι μπορούν να φάνε, να πιούν καφέ και να μιλήσουν με όλους, είναι δικαίωμά τους, όπως σε τέτοια γεύματα θες δεν θες, είναι φυσικό, θα υπεισέλθουν και πολιτικά θέματα, δήλωσε ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δεν είπε κάτι για το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι. «Εμείς δεν κρίνουμε το ότι έφαγαν ένα φαγητό, αλλά ότι το δείπνο αυτό ήταν κρυφό».  

Στεφτείτε, είπε, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης να έτρωγε με τον «πρόεδρο» της «τδβκ», αναφερόμενος στον ίδιο ως Τ/κ ηγέτη, και να μην το έλεγε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό γιατί μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι σωστή, είναι λάθος. Μπορώ να πω και άλλα παραδείγματα αλλά δεν χρειάζεται. Από πολιτικής άποψης και εθιμοτυπικά πρέπει να γίνεται ενημέρωση» είπε. Σημείωσε δε ότι όταν ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε πάει στην Ιταλία να συναντήσει αρμοδίους της ΕΝΙ, τον είχε ενημερώσει πριν και μετά και τον κρατούσε ενήμερο όσον ήταν εκεί. «Μετά ότι κι αν έγινε, ξαφνικά, ήταν σκοινί και κόπηκε. Εδώ και καιρό, άλλαξε η στάση (του), ο διάλογος μαζί μας κόπηκε και η ανταλλαγή απόψεων και η κριτική». Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, ο σεβασμός προς την ιεραρχία του «κράτους» και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  

Το δείπνο, είπε, έγινε στις 4 Ιουνίου και η φωτογραφία δημοσιεύθηκε δύο εβδομάδες μετά, «αυτό σημαίνει ότι λήφθηκε απόφαση να κρατηθεί η πραγματοποίησή του κρυφή. Και ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, έκανε αντιφατικές δηλώσεις, και για κοινωνικό δείπνο και για κρυφή διπλωματία, παραπέμποντας στην δήλωση του «υπεξ» ότι τέτοιες συναντήσεις έχουν πολλές φορές πιο εποικοδομητικά αποτελέσματα.  

Για το δείπνο που είχε ο ίδιος με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι προσπαθεί να συσχετισθεί με το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, αλλά «εγώ δεν το έκρυβα. Κλήθηκε στο σπίτι του Μπαρίς Μπουρτζιού. Την ίδια βραδιά αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου συνέφαγα, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Την ίδια νύχτα αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Εκείνη την εποχή, πρόσθεσε, είχε συναντήσεις με τον «πρωθυπουργό» κάθε εβδομάδα και τον είχε ενημερώσει γι’ αυτές τις συναντήσεις, ενώ και εκείνος, που ήταν ο πρόεδρος του ΡΤΚ, τον ενημέρωνε για τις δικές του επαφές. Εθιμοτυπικά αυτό πρέπει να γίνει, είπε.  

Η κοινή γνώμη, συνέχισε, παρακολουθεί τί γίνεται και δεν το εγκρίνει, βλέπει την επιχείρηση παραγκωνισμού του «προέδρου», όπως είπε.  

Κάποιοι λένε ότι όλο αυτό έγινε λόγω «εκλογών», σημείωσε ο κ. Ακιντζί για να προσθέσει «μπορεί». Αλλά έως τις «προεδρικές» έχουμε ακόμα 9-10 μήνες και μέχρι τέλους ο ίδιος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, συμπλήρωσε.  

Όσον αφορά για το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι στις «προεδρικές» ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα το αποφασίσει όταν «έρθει η ώρα κα η μέρα». Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Τουρκία αποφεύγει να διαβουλευθεί μαζί του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλος ο κόσμος θέλει να έρθει σε επικοινωνία μαζί του, «δεν θεωρώ ότι το κάνει η Τουρκία»

Home