Ακιντζί: Σημείο καμπής η 26η Απριλίου

Ακιντζί: Σημείο καμπής η 26η Απριλίου

Οι δηλώσεις του Ακιντζί

Οι «εκλογές» της 26ης Απριλίου θα είναι ένα σημείο καμπής, η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια κερδίζονται μόνο με αγώνα, ήταν το μήνυμα που – όπως αναφέρεται – μετέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί χθες βράδυ, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μόρφου.  

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι όπου ένας εκ των δρόμων οδηγεί σε αδιέξοδο. «Είτε θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στο σωστό δρόμο σε ένα μέλλον στην Κύπρο συμφωνημένο, με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, είτε η διχοτόμηση θα είναι μόνιμη».

 

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ δεν είναι κάτι εφικτό σε αυτή τη συγκυρία, σημειώνοντας ότι ακόμα και η Τουρκία, η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, δεν μπορεί να παίζει ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με τ/κ ομάδα.

 

Από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συνέχισε, αγωνίζεται για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό «κράτος» που θα είναι έντιμος εταίρος. Οι «εκλογές» της 26ης Απριλίου, συνέχισε, θα είναι σημαντικές όχι μόνο για την τ/κ κοινότητα, αλλά για το μέλλον ολόκληρου του νησιού.  

Αμέσως μετά τις «εκλογές», ανέφερε, η ευκαιρία λύσης θα μας χτυπήσει την πόρτα, αλλά η λύση δεν πρόκειται να μας δοθεί «σε χρυσό ταψί», προσθέτοντας ότι η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια κερδίζονται μόνο με αγώνα. Επανέλαβε ότι η δήλωση του Βερολίνου είναι σημαντική για την διαδικασία και την λύση του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε και στο κλείσιμο οδοφραγμάτων λέγοντας ότι καταλαβαίνει την ανησυχία των επηρεαζομένων, όπως είναι και οι έμποροι στην περιοχή της Μόρφου.

Υποστήριξε ότι το επιχείρημα (της ε/κ πλευράς) για οργανωμένες ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, δεν είναι σωστό, δεν συμβαίνει και σε περίπτωση που συμβεί ο πρώτος που θα αντιδράσει και θα βγει ενάντια είναι ο ίδιος για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει προβεί και προβαίνει για την επαναλειτουργία των 4 οδοφραγμάτων λέγοντας ότι στην συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ζήτησε από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στον κ. Γκουτέρες την άποψή του ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την έκκληση του ΓΓ στην έκθεσή του προς τους δύο ηγέτες για βήματα αύξησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πως πρέπει κάτι να γίνει έναντι βημάτων που περιορίζουν την εμπιστοσύνη.  

Οσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε στους παρευρισκόμενους ότι υπηρετεί τον κόσμο από διάφορα πόστα εδώ και 45 χρόνια και «ας μην προσπαθούν να εξηγήσουν εμένα σε εσάς». «Απέναντι στον πόλεμο, ειρήνη. Απέναντι στον φανατισμό, ελευθερία. Χωρίς απογοήτευση, χωρίς κούραση θα συνεχίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα και θα φτάσουμε μαζί στο τέλος, σε ένα αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

ΚΥΠΕ

 

 

Home