Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακιντζί: Συγκρουσιακό ύφος και επιθετικές οι δηλώσεις ΠτΔ

Offsite Team
- 10.04.2019

Ακιντζί: Συγκρουσιακό ύφος και επιθετικές οι δηλώσεις ΠτΔ

Thumbnail
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις ΠτΔ, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης

Για συγκρουσιακό ύφος και επιθετικές δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι η μη αποδοχή από μέρους του της πολιτικής ισότητας των Τ/κ και της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις «δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας».

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης, αφού επανέλαβε ότι παραμένει πιστός στις υφιστάμενες συμφωνίες, το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 και προσπάθησε να έχει θετική και εποικοδομητική συμβολή στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς της κ. Λουτ, είπε ότι «έναντι σε αυτή την ξεκάθαρη και εποικοδομητική στάση μας, στην οποία δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, σε μια τέτοια ευαίσθητη περίοδο, προβαίνει σε επιθετικές δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, με συγκρουσιακό ύφος».

Θέμα πληθυσμού 

Για τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα του πληθυσμού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να προχωρήσει στο θέμα της λύσης, θα έκανε προσπάθεια γι αυτό λαμβάνοντας υπόψη τα έγκυρα στοιχεία που η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει προς το τέλος του 2016 γραπτώς. «Δεν είναι ειλικρινής προσέγγιση το να αναλώνεις από τη μια τις ευκαιρίες για λύση ώστε να συνεχισθεί το υφιστάμενο στάτους κβο και από την άλλη να διαμαρτύρεσαι για τα αποτελέσματα που αυτό φέρει. Τίποτα δεν είναι στατικό, ο χρόνος που περνά χωρίς να υπάρχει λύση αλλάζει και τη φυσική δομή και την πληθυσμιακή δομή».  

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι το να προσπαθεί σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβάλλει εμπόδια στη λύση συμπεριφερόμενος αντίθετα από την συμφωνία του παρελθόντος για την πολιτική ισότητα, που είναι μία από τις παραμέτρους των ΗΕ, και ως απότοκο αυτής το δικαίωμα για αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στην εισαγωγική του ομιλία στο Κραν Μοντάνα είχε αποδεχθεί ως ένδειξη της πολιτικής ισότητας την αναγκαιότητας μιας τουλάχιστον θετικής ψήφου από Τ/κ υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το σημείο στο οποίο έφτασε σήμερα από εκείνη την εξαγγελία, σίγουρα θα πρέπει να εξετασθεί».  

Η απόρριψη της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος νοοτροπίας, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί που παρέπεμψε όσους υποστηρίζουν – όπως ανέφερε – ότι δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο το δικαίωμα αποτελεσματικής συμμετοχής και πολιτικής ισότητας, «να μην πάνε μακριά, καταρχήν θα πρέπει να θυμηθούν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην ΕΕ που εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πληθυσμιακές αναλογίες. Ακόμα και σε εθνικές κυβερνήσει συνασπισμού, το μεγαλύτερο κόμμα δεν λαμβάνει μόνο του τις αποφάσεις αλλά με συναίνεση. Όπως γίνεται και στην ΕΕ, σε κάθε είδους συνεταιρισμό υπάρχει κουλτούρα σύγκλισης. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε αυτούς που αντιστέκονται στο να το καταλάβουν αυτό".  

Το να θεωρεί κάποιος ότι οι Τ/κ μετά το 1963 δεν έζησαν πόνο και να αγνοούν τις ιστορικές πραγματικότητες θεωρώντας ότι το Κυπριακό άρχισε το 1974, πληγώνει την τ/κ κοινότητα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προσέγγιση κάποιου που θέλει λύση και επανέλαβε την θέση του ότι και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν ζήσει βαθιά τον πόνο και αυτό πρέπει με ειλικρίνεια να γίνει αποδεκτό.  

Ο τρόπος που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζει την ιστορία του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, δείχνει, όπως και με την μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, την προβληματική και μονόπλευρη – όπως υποστήριξε ο κ. Ακιντζί – προσέγγισή του. Ένα κοινό μέλλον περνά από την αντικειμενική και δίκαιη κατανόηση του παρελθόντος και του σήμερα, είπε.  

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι σε μια λύση η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το να απορρίπτεις με επιθετικό ύφος την ανάγκη για ασφάλεια, τις ιστορικές πραγματικότητες και το ότι και οι δύο κοινότητες πέρασαν πόνο «δεν μας φέρνει στο μέλλον, ούτε συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης».  

Η λύση μπορεί να επέλθει λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για λογική ασφάλεια και των δύο πλευρών και με μια ισορροπημένη προσέγγιση, πρόσθεσε λέγοντας ότι μαξιμαλιστικές, μονόπλευρες προσεγγίσεις δεν οδηγούν πουθενά.  

Σε μια περίοδο, κατέληξε, που πρέπει να ενεργούμε με υπευθυνότητα, η διαστρέβλωση των πραγματικοτήτων, η επανάληψη κλισέ τοποθετήσεων που αντικατοπτρίζουν την λογική της σύγκρουσης, η οποία προκάλεσε μεγάλο πόνο και στις δυο κοινότητες της Κύπρου δεν συμβαδίζει με την συναίσθηση της ευθύνης. Ακριβώς το αντίθετο, αυτό που είναι απαραίτητο αυτή την περίοδο, είναι να δράσουμε με ψυχραιμία, εποικοδομητική κατανόηση και ευθύνη, όλοι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορική ευθύνη τους, ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί.

Home