Ακιντζί: Θα ξεκαθαρίσουν όλα στις 9 Αυγούστου

Ακιντζί: Θα ξεκαθαρίσουν όλα στις 9 Αυγούστου

Σημαντική η συνάντηση της 9ης Αυγούστου, λέει ο Ακιντζί

Σημαντική, χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τη συνάντησή του στις 9 Αυγούστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πριν από την ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση, όπως είπε.

 

Σύμφωνα με την "προεδρία", κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα θέματα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής σε αποφάσεις είναι ξεκάθαρα μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε, η ε/κ πλευρά δεν συμφωνεί γι’ αυτό, «και θα μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου».

 

Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές χωριστά στο τέλος Σεπτεμβρίου, και ότι ο ίδιος ο ΓΓ επιθυμεί μια τριμερή συνάντηση μαζί τους είτε στην Ευρώπη ή στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον κ. Ακιντζί, η ε/κ ηγεσία έδωσε διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά άτομα σε διαφορετικούς χώρους και είπε ότι αυτά όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην ανεπίσημη πενταμερή στην παρουσία όλων των μερών.

Είπε ότι η πενταμερής θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά για να μην υπάρχουν λανθασμένες ελπίδες.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ισότητα για όλους στο νησί, είπε.

Ανέφερε ότι η πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται θετικά από ξένους διπλωμάτες και οι "προφάσεις" της ε/κ πλευράς για μη  αποδοχή της πρότασης δεν πείθουν.  

Κατά τον κ. Ακιντζί, η πρόταση της τ/κ πλευράς θα ωφελήσει όλα τα μέρη και ότι είναι σημαντικό όπως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα πρέπει να συζητήσουν τρόπους για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, θέλει να ακούσει το όραμα του κ. Αναστασιάδη για το πώς σκέφτεται το μέλλον.

Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι ευελπιστούσε να άκουγε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά δυστυχώς, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, "προέβη σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση".  

Home