Ακιντζί Vs Τατάρ: Εκλέγουν τον νέο ηγέτη τους οι Τουρκοκύπριοι

Ακιντζί Vs Τατάρ: Εκλέγουν τον νέο ηγέτη τους οι Τουρκοκύπριοι

Τα δεδομένα στα Κατεχόμενα για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών «εκλογών» - Καθορίζονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Μέρα εκλογών είναι η σημερινή στα Κατεχόμενα με τους Τουρκοκύπριους να προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο ηγέτη τους μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής όπου στον δεύτερο γύρο πέρασαν ο εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Υπενθυμίζεται ότι αν και στο πρώτο γύρο έκοψε πρώτος το νήμα  ο Ερσίν Τατάρ με το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί πέρα του 29,84% που πήρε την πρώτη Κυριακή  έχει και την στήριξη του 3ου Τουφάν Ερχιουρμάν ο οποίος τον πρώτο γύρο πήρε 21,68%.

Από την άλλη ο Τατάρ έχει την στήριξη του Ερχάν Αρικλί, που στον πρώτο γύρο πήρε το 5,36%, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό από το 4,20% που πήρε ο Σερντάρ Ντενκτάς , παρόλο που ο ίδιος διαχώρησε την θέση του από το κόμμα του.  Ουδέτερη στάση κρατάει ο Κουντρέτ Οζερσάι του οποίου το κόμμα αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την Ψευδοκυβέρνηση στον απόηχο των ανακοινώσεων Τατάρ -Ερντογάν στην Άγκυρα για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλη της Αμμοχώστου.

Σε πραγματικούς αριθμούς  στο πρώτο γύρο ο Τατάρ έλαβε 35825 ψήφους έναντι 33053 του Μουσταφά Ακιντζί με τον τρίτο Τουφάν Έρχουρμαν να παίρνει 24008, τον Κουντρέτ Όζερσαϊ 6356, τον Σερντάρ Ντενκτάς 4653 και τον Ερχάν Αρικλί 5937.

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από 3 λόγους κυρίως. Πρώτος λόγος είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του Ερχιουρμάν θα ακολουθήσουν την επιλογή του υποψηφίου που στήριξαν στο πρώτο γύρο νοουμένου ότι Ακιντζί και Ερχιουρμάν είναι και οι δύο υποστηρικτές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Δεύτερος λόγος είναι πόσο ποσοστό από το 42% που δεν προσήλθε στην κάλπη την πρώτη Κυριακή θα το πράξει την δεύτερη και υπέρ ποιού από τους δύο θα ταχθεί.

Τρίτος αλλά και πιο καθοριστικός για πολλούς λόγος είναι σε ποιο βαθμό έφτασε η παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ του εκλεκτού της Ερσίν Τατάρ μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, μετά και την φιέστα που στήθηκε παραμονές της πρώτης Κυριακής με εντολή της Άγκυρας από τον Ερσίν Τατάρ στο Βαρώσι.

Μάλιστα πηγές από τα Κατεχόμενα επισημαίνουν ότι μέσα στην εβδομάδα έχουν δοθεί αρκετά επιδόματα σε ομάδες πολιτών με στόχων αυτές να στηρίξουν τον σημερινό Ψευδοπρωθυπουργό, με τα χρήματα να προέρχονται από την Τουρκία.

Καθοριστικές για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Τέλος σημειώνεται οι «εκλογές» είναι καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού νοουμένου ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει την ανάδειξη του τελικού νικητή στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο άλλωστε έχει τεθεί ως ορόσημο από την Τουρκία για τον καθορισμό περαιτέρω εξελίξεων στο Εθνικό μας θέμα.

Μάλιστα δρομολογείται αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία πρωτοβουλία από τον Γενικό Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με μοναδικό στόχο τη θετική κατάληξη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία στηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Ερσίν Τατάρ να τάσσεται υπέρ της λύσης δύο Κρατών. 

Home