Άκουσαν Αναστασιάδη και επιμένουν στις θέσεις τους οι Αρχηγοί

Άκουσαν Αναστασιάδη και επιμένουν στις θέσεις τους οι Αρχηγοί

Ανέβηκαν στον λόφο παραμένοντας πιστοί στα όσα έλεγαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με πολιτικούς Αρχηγούς να παραμένουν πιστοί στα όσα έλεγαν και πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό για τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις τουρκικές προθέσεις σε σχέση με την πενταμερή, τόσο από πρεσβείες και φιλικές προς τη Λευκωσία Κυβερνήσεις, όσο και από όσα διαρρέει στις επαφές του, στην έδρα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

 

Ως προς τη στάση της Λευκωσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να μεταβαίνει στο Βερολίνο με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να  πετύχουν οι Όροι αναφοράς όπως είχαν αποτελέσει την συναντίληψη μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη της Λουτ με τους διαπραγματευτές σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές επικεντρώθηκε στις συνεννοήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενόψει της άτυπης τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο χωρίς να γίνεται κάποια συζήτηση για τους όρους αναφοράς. Ενδεικτικό πάντως των τουρκικών προθέσεων είναι ότι κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές δεν έγινε λόγος για τους όρους αναφοράς.

Πιστοί στις θέσεις τους

Στο μεταξύ τα μέλη του Εθνικού έμειναν πιστά στις θέσεις τους μετά την συνεδρίαση. Συγκεκριμένα ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να κάνει το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος, έτσι ώστε σε περίπτωση αποτυχία να μη υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά.

Από την πλεύρα ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού επανάλαβε θα πρέπει να επιμένουμε στην συνάντηση του Βερολίνου για την αναγκαιότητα από την μια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και από την άλλη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό.

Σε διαφορετικό τέμπο κινούνται οι Αρχηγοί του Ενδιάμεσου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με νέες διεκδικήσεις και για νέα μέτρα εναντίον της Τουρκίας γιατί η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, ακολουθεί και υιοθετεί μια τακτική στην οποία θέλει να κερδίσει ζητήματα ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των εξελίξεων στο Κυπριακό,, σημειώνοντας πως η Τουρκία αυτό το διάστημα θα επιχειρήσει να κερδίσει από τους όρους που θέτει.

Υποδείξεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για να είναι προσεκτική και ταυτόχρονα κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, μπροστά στα οποία μπορεί να βρεθούμε έγιναν και από πλευράς Συμμαχίας ενώ ο Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, όπως αυτός είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Τέλος, ο Πόλυς Παλλήκαρος από πλευράς Αλληλεγγύης τόνισε ότι οι δηλώσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, επαναλαμβάνοντας την θέση του Κινήματος, ότι δεν συμφωνεί με την εκ περιτροπής Προεδρία που συμπεριλαμβάνεται στους όρους αναφοράς, ούτε και με την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από την Τουρκία και με την μία θετική ψήφο σε όλα.

Home