Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άλλα είπε και άλλα έκανε ο Νίκος

Offsite Team -
28.02.2023

Άλλα είπε και άλλα έκανε ο Νίκος

Αθέτησε τις υποσχέσεις του από την πρώτη κορυφαία πολιτική του πράξη

Εξήγγειλε χθες (27/2) ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Υπουργικό του Συμβούλιο το οποίο επί μέρες κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό. 

Τα 25 ονόματα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις από την πρώτα κιόλας στιγμή, αφού αυτά διέρρευσαν από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με αρκετούς να διερωτώνται αν επρόκειτο για αστείο ή αν όντως αυτό θα ήταν το κυβερνητικό του σχήμα. 

>>> Διαβάστε επίσης: Το τελετουργικό της διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου στη Βουλή <<<

Λίγη ώρα αργότερα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης, μέσω επίσημης ανακοίνωσης δημοσιοποίησε τα 25 ονόματα που θα τον πλαισιώνουν στην διακυβέρνηση του. 

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν αφού ως γνωστόν ο ίδιος έθεσε 4 προϋποθέσεις για το κυβερνητικό του σχήμα, οι οποίες φαίνεται και μέσα από τον κατάλογο των 25 ατόμων, ότι αυτές δεν τηρήθηκαν

Οι 4 προϋποθέσεις είναι οι εξής: 

1/ Ίση εκπροσώπηση φύλων (50-50%)

2/ Μη διορισμός ατόμων που υπηρέτησαν σε άλλες κυβερνήσεις 

3/ Μη διορισμό πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών 

4/ Διορισμός νέων (ηλικιακά) ατόμων

Η χαρτογράφηση των 25 ατόμων 

Υπουργός Εξωτερικών: Κωνσταντίνος Κόμπος. Πρόκειται για άτομο δικής του επιλογής, ακαδημαϊκός, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας  τον οποίο μάλιστα ήταν ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης που τον σύστησε τότε. (Δείτε το cv του εδώ). 

Υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός. Πρόκειται για βετεράνο πολιτικό, ο οποίος υπηρέτησε ξανά ως Υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, επί Τάσσου Παπαδόπουλου και χρεώνεται από κοινού σε ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.  (Δείτε το cv του εδώ).

Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη ως Υπουργός Υγείας. Το ενδεχόμενο ανάληψης χαρτοφυλακίου από τον κ. Ιωάννου είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο μετά και την δημόσια υποστήριξη του τέως Υπουργού Υγείας στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.  (Δείτε το cv του εδώ)

Υπουργός Μεταφορών: Αλέξης Βαφειάδης. Είναι και πάλι προσωπική επιλογή του νέου Προέδρου, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να έχει άριστες φιλικές σχέσεις με τον γνωστό αρχιτέκτονα.  (Δείτε το cv του εδώ).

Υπουργός Δικαιοσύνης: Άννα Προκοπίου. Χρεώνεται στο ΔΗΚΟ. Είναι το όνομα, το οποίο – αυτονόητα – συζητήθηκε περισσότερο στους νομικούς και δικηγορικούς κύκλους, αφού η Υπουργοποίηση της προκάλεσε απορία και αρκετά ερωτήματα. (Δείτε το cv της εδώ).

Υπουργός Ενέργειας: Γιώργος Παπαναστασίου. Πρόκειται για επιλογή του ΔΗΚΟ. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) και της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης (ΚΕΠ), Πρόεδρος του Κυπρο-Ολλανδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου του ΚΕΒΕ και Μέλος του ΔΣ της ΟΕΒ (Δείτε το cv του εδώ).

Υπουργός Γεωργίας: Πέτρος Ξενοφώντος. Είναι επιλογή ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ενώ κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου.  (Δείτε το cv του εδώ).

Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο από πού προέκυψε η Υπουργοποίηση του κ. Γιωργάλλα, αφού και η Ελένη Θεοχάρους, μέχρι χθες Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, μέσω της ανακοίνωσης παραίτησης της από Πρόεδρος του κόμματος δήλωνε πως δεν γνώριζε τίποτα για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Πληροφορίες της Offsite θέλουν την Αλληλεγγύη και την Ελένη Θεοχάρους να είχε προτείνει προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη δύο άλλα ονόματα, τα οποία όπως φαίνεται δεν λήφθηκαν υπόψιν.  (Δείτε το cv του εδώ). 

Υπουργός Παιδείας: Αθηνά Μιχαηλίδου. Η Υπουργός Παιδείας χρεώνεται στην ΔΗΠΑ. Πρόκειται για υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας.  (Δείτε το cv της εδώ). 

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Παναγιώτου. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Νίκου Χριστοδουλίδη και εννοείται ότι πρόκειται για δική του επιλογή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Παναγιώτου διετέλεσε παλαιότερα πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ. (Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος).  (Δείτε το cv του εδώ).

Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη. Χρεώνεται στο ΔΗΚΟ. Υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα οποία τα τελευταία οκτώ στη θέση της Διευθύντριας. (Δείτε το cv της εδώ). 

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και συντονίστρια Κυβερνητικού Έργου: Ειρήνη Πική. Προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Τόσο με τον ίδιο, όσο και με τη σύζυγο του διατηρεί άριστες οικογενειακές σχέσεις. Είναι λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών.  (Δείτε το cv της εδώ).

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Μαρίνα Χατζημανώλη. Ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι δημοτική σύμβουλος ΔΗΣΥ Λεμεσού και επιλαχούσα βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. (Δείτε το cv της εδώ). 

Υφυπουργός Τουρισμού. Κώστας Κουμής. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι Συναγερμικό στέλεχος το όνομα του οποίου ακουγόταν πολύ έντονα και στις περιπτώσεις ανασχηματισμού επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.  (Δείτε το cv του εδώ).

Υφυπουργός Έρευνας: Φίλιππος Χατζηζαχαρία. Παραμένει άγνωστο πώς προέκυψε η Υπουργοποίηση του. Να σημειωθεί πως από την πρωινή διαρροή στον Τύπο ήταν το μοναδικό όνομα που άλλαξε μέχρι την επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, προκαλείται εντύπωση ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι άγνωστο μεταξύ επαγγελματιών αλλά και κύκλων που ασχολούνται με τα της Καινοτομίας. (Δείτε το cv του εδώ).

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας: Μαριλένα Ευαγγέλου. Πρόκειται για στενή συνεργάτη του Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία βρέθηκε στο πλευρό του από τα αρχικά στάδια της προεκλογικής του.  (Δείτε το cv της εδώ). 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗΣΥ Πάφου. Τάχθηκε στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη από τα αρχικά στάδια της προεκλογικής τους.  (Δείτε το cv του εδώ).

Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω: Μιχάλης Χατζηγιάννης. Πρόκειται για τον γνωστό συνθέτη, στιχουργό και τραγούδιστη. Είναι γνωστό ότι ο Κύπριος καλλίτεχνης είναι ανάμεσα στα άτομα που επηρεάστηκαν από το κούρεμμα καταθέσεων και προεκλογικά εντάχθηκε ανοικτά υπέρ του Νικού Χριστοδούλιδη. (Δείτε το cv του εδώ). 

Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Είναι άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Νίκου Χριστοδουλίδη και ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του Προέδρου. (Δείτε το cv του εδώ). 

Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Δόξα Κωμοδρόμου. Διετέλεσε στενή συνεργάτιδα του Γιαννάκη Μάτση όταν ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.  (Δείτε το cv της εδώ). 

Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Οι δύο τους διατηρούσαν στενές φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με τον πρώτο να παραιτείται από τη θέση του κατά την προεκλογική και τάχθηκε στο πλευρό του Νέου Πρόεδρου.  (Δείτε το cv του εδώ).

Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Μαριλένα Ραουνά. Προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών.  (Δείτε το cv της εδώ).

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Τζόζη Χριστοδούλου. Επιλογή του νέου Προέδρου, καθώς είναι στενή συνεργάτιδα του Νίκου Χριστοδουλίδη και βρισκόταν μαζί του στο Υπουργείο Εξωτερικών (Δείτε το cv της εδώ).

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου. Χρέωνεται στην ΕΔΕΚ, καθώς είναι η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος. (Δείτε το cv της εδώ).

Home