Άλλη μια «μαχαιριά»-Ανοίγουν μέρος του Βαρωσιού σήμερα οι Τούρκοι

Άλλη μια «μαχαιριά»-Ανοίγουν μέρος του Βαρωσιού σήμερα οι Τούρκοι

Δείτε χάρτη από την περιοχή

Τις απειλές τους... πράξη κάνουν σήμερα οι Τούρκοι για τα Βαρώσια. Μπορεί να μην είναι αυτό που σχεδιαζόταν και προαναγγέλθηκε πριν λίγους μήνες για άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης αλλά είναι το πρώτο βήμα και άλλη μια ''μαχαιριά'' για την Αμμόχωστο αλλά και για την εθνική υπόθεση της Κύπρου ευρύτερα.

Ο λεγόμενος ''πρωθυπουργός'' των κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ, με τις ευλογίες και του Ερντογάν, θα «κόψει την κορδέλα» σήμερα το πρωί στις 11 και θα ανοίξει και επίσημα μέρος τους παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, μήκους 1,5 χιλιόμετρου. 

t

Η ξεκάθαρα προεκλογική κίνηση Ερντογάν και Τατάρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία, που ήδη προχώρησε με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στα κατεχόμενα αφού οι ανθυποψήφιοι του Τατάρ, θεώρησαν την συγκεκριμένη ενέργεια ως παρέμβαση στις παράνομες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. 

 

1
Η περιοχή όπου θα ανοίξει σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu

Στις 11 το πρωί λοιπόν, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος από το σημείο διέλευσης που στήθηκε απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ».

Μετά και τις ανακοινώσεις, του Τούρκου Πρόεδρου και του Ερσίν Τατάρ, άρχισαν οι εργασίες στη περιοχή όπου απομακρυνθήκαν συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και το κουβούκλιο ελέγχου.

f

Παράλληλα, θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

φ

Αντιδράσεις από Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε όπως προαναφέραμε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

ω4

Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Παράλληλα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μετά και το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασαν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, εκδίδοντας κοινό ανακοινωθέν.

φ3

Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και  καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας  αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σημειώνουμε ξανά ότι απόφαση για άνοιγμα μέρος των Βαρωσίων, πραγματοποιείται 4 ημέρες πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

Home