Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναβολή ψηφοφορίας για νομοσχέδιο αύξησης ηλικίας σε σχολεία

Offsite Team -
11.01.2019 - 18:58

Αναβολή ψηφοφορίας για νομοσχέδιο αύξησης ηλικίας σε σχολεία

Thumbnail
Αναβολή μετά από αίτημα Βουλευτή

Παρόλο ότι ήταν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής με συμπληρωματική ημερήσια διάταξη, η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία της φοίτησης στη προδημοτική και δημοτικής εκπαίδευση αναβλήθηκε για μία εβδομάδα μετά από αίτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ (Λάρνακας) Γιώργου Γεωργίου.

 

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμου, ώστε να επεκταθεί η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση της ηλικίας πρώτης εγγραφής στην προδημοτική τάξη και στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου. 

Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στην παροχή στο Υπουργικό Συμβούλιο εξουσίας για καθορισμό της ηλικίας εισδοχής στη δημοτική εκπαίδευση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2018 αποφάσισε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας πρώτης εγγραφής των παιδιών στην προδημοτική τάξη από τεσσάρων χρονών και οκτώ μηνών, που είναι σήμερα, σε πέντε χρονών και στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από πέντε χρονών και οκτώ μηνών, που είναι σήμερα, σε έξι χρονών.

Ειδικότερα, για την προδημοτική τάξη η απόφαση θα ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2019-2020, ενώ για την Α΄ τάξη θα ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2020-2021 και η αύξηση του ορίου ηλικίας θα γίνει σταδιακά για τις επόμενες σχολικές χρονιές, αντίστοιχα.

Τι ανέφερε ο κ. Γεωργίου

Ζητώντας την αναβολή ο κ. Γεωργίου είπε πως πρόκειται για κομβική αλλαγή στην παρεχόμενη προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση. Εξήγησε ότι ζητά αναβολή ώστε σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας να παραστεί ο Υπουργός Παιδείας για να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα που αναφύονται πρόσθεσε, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι με τον προτεινόμενο νόμο εκχωρείται στο Υπουργείο Συμβούλιο η εξουσία να καθορίζει την ηλικία την οποία θα εγγράφονται τα παιδιά σε αυτά τα επίπεδα εκπαίδευσης.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι επικοινώνησε για το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας.

Home