Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Offsite Team -
27.10.2022 - 17:45

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η νίκη των ελληνικών δυνάμεων στο αλβανικό μέτωπο άλλαξε καθοριστικά τον ρου της ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, επιβραδύνοντας τη γερμανική επίθεση και δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους Συμμάχους να ανασυνταχθούν και να ετοιμάσουν την άμυνά τους, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά της στην Ολομέλεια, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Με βαθιά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, τιμούμε αύριο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940· το ΟΧΙ των Ελλήνων, την ηρωική αντίσταση ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στον φασισμό, την ιερή υπεράσπιση της δημοκρατίας· ένα από τα ενδοξότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Με τον ελληνικό λαό να αναδεικνύεται κυρίαρχος της γης και της ελευθερίας του, το έπος του ’40 συνιστά παράδειγμα ομοψυχίας και εθνικής συνέπειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ηρωική και αξιομνημόνευτη ήταν και η συμμετοχή εθελοντών από την Κύπρο, οι οποίοι προσέτρεξαν να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα.

«Αγωνιζόμενοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση παρά το πλευρό των Συμμάχων σε όλα σχεδόν τα μέτωπα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι πλέον των τριάντα χιλιάδων Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι εθελοντές ανέδειξαν τη μικρή Κύπρο ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατ’ αναλογίαν πληθυσμού συμμετοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξίσου σημαντική ήταν και η υλική συνεισφορά των Κυπρίων, κυρίως για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα, ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, «έχουμε εθνικό χρέος και ιερό καθήκον να παραδειγματιστούμε από το ψυχικό σθένος των Ελλήνων, που όρθωσαν το νικηφόρο ΟΧΙ τους στην απαίτηση για υποταγή, και να υπερασπιστούμε την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία στη μοιρασμένη μας πατρίδα».

Ενωμένοι και ταγμένοι στις εθνικές μας αρχές, ανέφερε τέλος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα τερματίσει την κατοχή, θα λυτρώσει και θα επανενώσει τον τόπο μας.

ΚΥΠΕ

Home