Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανάγνωση Debate: Ο «Κώδικας Ηθικής», ας πούμε, έσωσε την παρτίδα

Offsite Team
- 06.02.2020

Ανάγνωση Debate: Ο «Κώδικας Ηθικής», ας πούμε, έσωσε την παρτίδα

Thumbnail

Ολοκληρώθηκε το debate των πολιτικών Αρχηγών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το οποίο «προκλήθηκε» μετά από και «αλληλοπροσκλήσεις» και «αλληλοπροσκλήσεις» μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού με αφορμή τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. 

Η τηλεμαχία των δυο μεγάλων κύλησε κατά γενική ομολογία σε ήπιο κλίμα και με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις οι πολιτικοί Αρχηγοί, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αντέκρουσαν τα ερωτήματα αλλά και τις αιχμές που άφηνε ο ένας για τον άλλο με προσγειωμένη και σοβαρή επιχειρηματολογία. Κατά το debate συζητήθηκαν ουσιαστικά δυο ζητήματα: Κυπριακό και ΜΕΔ. 

Κατά την τηλεμαχία, νοείται, πως δεν αποφεύχθηκαν και οι «ατάκες - μπηχτές», οι οποίες αφορούσαν τόσο το «τζετ και τον Σαουδάραβα», τους «συμπεθέρους», την δράση του Δικηγορικού Γραφείου της οικογένειας του Προέδρου, την μυστική συνάντηση Άντρου – Νικόλα, ενώ παράλληλα δεν αποφεύχθηκαν και οι αναφορές για τις Προεδρικές του 2023 καθώς και για τις σχέσεις Αβέρωφ Κούμα.

Κατά τη συζήτηση στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού εμφανίστηκε ηπιότερος από άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του ως προς τις επικρίσεις του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την στασιμότητα στις συνομιλίες σημειώνοντας πως το κόμμα του θεωρεί πως κύριος παράγοντας μη επίλυσης του κυπριακού αλλά και της στασιμότητας είναι η Άγκυρα χωρίς βεβαίως να αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο καταλόγισε μερίδιο ευθύνης για το πώς τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το τέλμα αφήνοντας να αιωρείται και το θέμα των «δυο κρατών» χρεώνοντάς το στον Νίκο Αναστασιάδη. Από πλευράς του ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπεραμύνθηκε και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του Προέδρου καταλογίζοντας πλήρως την ευθύνη αδιεξόδου αλλά και στασιμότητας των συνομιλιών στην Άγκυρα. 

Διαβάστε επίσης: Άντρος: Ο ΠτΔ το 2023 πρέπει να είναι πολύ νεότερος από εμένα

Ως προς τα ΜΕΔ η επιχειρηματολογία ένθεν και ένθεν κινήθηκε σε ένα κοινό άξονα και από τους δυο Αρχηγούς: Την αναγνώριση από πλευράς και των δυο ότι το να έχει κάποιος ΜΕΔ δεν είναι έγκλημα όπως έγκλημα δεν είναι ούτε και η αναδιάρθρωση δανείου. 

Την ίδια ώρα και οι δυο απέρριψαν την όποια εμπλοκή τους για τις όποιες διαγραφές δανείων ενδεχομένως έγιναν από τις Τράπεζες προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, Εταιρείες ή άλλα πρόσωπα. Από πλευράς του ο Αβέρωφ Νεοφύτου εισηγήθηκε να αναλάβει ανεξάρτητος οίκος τον έλεγχο των όποιων ΜΕΔ / Αναδιαρθρώσεων Δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, Κομμάτων αλλά και συνδεδεμένων εταιρειών και μετά από έλεγχο να δοθούν στην δημοσιότητα με τον Άντρο Κυπριανού ωστόσο να διερωτάται αν αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες ή/και επιχειρηματίες καθώς και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. 

  

Αυτονόητα, κατά το debate, δεν ακούστηκαν ονόματα ή/και στοιχεία για ΜΕΔ ή/και αναδιαρθρώσεις ή/και διαγραφές δανείων.

Διαβάστε επίσης: Αβέρωφ: Τι αποκάλυψε για την σχέση του με Κούμα (Βίντεο)

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η «πρόταση Αβέρωφ» αλλά και η υιοθέτησή της από τον Άντρο Κυπριανού «έσωσαν την παρτίδα», αφού τουλάχιστον το σημερινό (6/2) debate έκλεισε με ένα -θεωρητικό επί του παρόντος- αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την συμφωνία των δυο για δημιουργία Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας για όλα τα πολιτικά πρόσωπα.

Τ.Π.

Home