Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της συζήτησης για το Βαρώσι

Offsite Team -
20.02.2020 - 18:50

Ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της συζήτησης για το Βαρώσι

Thumbnail
Τι ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας

Τα αποτελέσματα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το περασμένο Σάββατο, δημοσίευσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας όπου γίνεται αναφορά πως το Βαρώσι βρίσκεται εντός «των κυρίαρχων συνόρων της τδβκ, ανήκει στην τδβκ ωστόσο τα κτίρια σε αυτό έχουν διαφορετικούς ιδιοκτήτες».

 

Στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση, ακαδημαϊκοί, νομικοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατέληξαν σε συστάσεις όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ως πρώτο σημείο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συζήτησης, χαρακτηρίζεται «μεγάλο στρατηγικό λάθος» ότι η ΕΕ έκανε μέλος της την 1η Μαίου ου 2004 την Κύπρο χωρίς μια συμφωνία με τους Τ/κ, πράγμα που υποστηρίζει ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζει επίσης ότι λόγω της αδιάλλακτης – όπως αναφέρει – στάσης της ε/κ πλευράς δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί μια περιεκτική λύση που να προβλέπει διαμοιρασμό της εξουσίας και του ευμάρειας στη βάση της «πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας».

Τα Βαρώσια, συνεχίζει, είναι μια κατοικημένη περιοχή, κομμάτι της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ» - όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος - ΤΔΒΚ, ένα μέρος της οποίας είναι ανοικτό για κατοίκηση από πολίτες και ένας μέρος έχει το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης. «Η κυριαρχία και το έδαφος εδώ ανήκουν στην τδβκ, ωστόσο οι οικοδομές σε αυτή μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες».

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, προστίθεται, υπάρχει η σκέψη ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει πλέον αυτή η κατάσταση στα Βαρώσια που είναι κλειστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Θεωρείται δε ως το πιο αρμόδιο όργανο/μέσον για να γίνει αυτό το άνοιγμα η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που έχει αναγνωριστεί ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και από το ΕΔΑΔ.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, με τρόπο που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των κατοίκων και όσων έχουν δικαιώματα στα κλειστά Βαρώσια πριν από το 1974».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας αναφέρει ότι είναι μια ιστορική πολιτική κίνηση το ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της την λύση δύο κρατών και το άνοιγμα των Βαρωσίων και πως αυτό, μαζί με τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, έχει σε μεγάλο βαθμό εξισορροπήσει την κατάσταση στο νησί. Υποστηρίζει δε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή θέσης της τ/κ πλευράς από το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν.

Από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Τουρκίας, τα κλειστά Βαρώσια, υπό τις συνθήκες όπου ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας αμφισβητείται, θα πρέπει πλέον να σταματήσουν να είναι ο αιχμάλωτος της μη λύσης και οι πραγματικοί δικαιούχοι εκεί θα πρέπει να τύχουν μιας λύσης που θα είναι προς το συμφέρον του νησιού, ειδικά της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.  

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας καταλήγει αναφέροντας ότι θα συνεχίσει την απαραίτητη πνευματική εργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά την εγκατάσταση πολιτών στα Βαρώσια με τρόπο που να αρμόζει στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

ΚΥΠΕ

Home