Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασιάδης – Ακιντζί: Τα σημεία «κλειδιά» της συνάντησης

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 26.02.2019

Αναστασιάδης – Ακιντζί: Τα σημεία «κλειδιά» της συνάντησης

Thumbnail
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σε μία συνάντηση που θεωρείται ως κρίσιμη για το μέλλον του Κυπριακού

Στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είναι στραμμένα τα βλέμματα όσον αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 26 Οκτωβρίου όπου και ανακοινώθηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας.

Η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ  για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, σε μία προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

ΜΟΕ και Αποκέντρωση

Οι δύο ηγέτες συναντώνται εν μέσω των προκλήσεων της Τουρκίας στα Στροβίλια και την Δένια, κάτι που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία περιλαμβάνονται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ανάμεσα στα ΜΟΕ που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες με βάση και τις τελευταίες τους συναντήσεις, θα είναι η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας των κατεχομένων με τις ελεύθερες περιοχές καθώς επίσης και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να εξηγήσει λεπτομερώς στον Μουσταφά Ακιντζί την ιδέα του περί «αποκέντρωσης εξουσιών», όπου και θα διαφανεί αν υπάρχει κοινή αντίληψη στο ζήτημα αυτό.

Πλαίσιο Γκουτέρες και όροι αναφοράς

Συζήτηση θα γίνει επίσης και επί των «όρων αναφοράς», ένα σημείο το οποίο κρίνεται ως απαραίτητο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το Πλαίσιο Γκουτέρες και τα χαμένα πρακτικά της 4ης Ιουλίου, στα οποία η Ε/κ πλευρά  υποστηρίζει πως διευκρινίζονται οι ασάφειες και οι παραλείψεις του Πλαισίου που παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Για την Ε/κ πλευρά η συμφωνία επί των έξι παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμφωνηούν οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

αοζ

Ενέργεια και «Γαλάζια Πατρίδα»

Να υπενθυμίσουμε πως η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα πριν από την ίσως μεγαλύτερη άσκηση της Τουρκίας με πραγματικά πυρά εν ονόματι «Γαλάζια Πατρίδα», σε μία «πρόβα πολέμου» όπως την χαρακτηρίζουν τα τούρκικα ΜΜΕ.

Επιδίωξη της Ε/κ πλευράς ήταν ανέκαθεν τα θέματα της Ενέργειας να μείνουν εκτός των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού επικαλούμενοι την συμφωνία Χριστόφια Ταλάτ.

Παρόλα αυτά η Τουρκία η οποία κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα, επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιβάλει τις δικές της θέσεις προκειμένου να κερδίσει μερίδιο από τον φυσικό πλούτο της Κύπρο και μετά να συζητήσει λύση του Κυπριακού.

Μάλιστα, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Τ/κ ηγέτης, κάλεσε την Ε/κ πλευρά να επιδείξει μία συμπεριφορά συνεταιρισμού και συνεργασίας, ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να περιμένουμε με τα χέρια δεμένα ενώ δεν ανταποκρίνεται θετικά στις εκκλήσεις μας.»

Ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με την υποστήριξη και του δεύτερου γεωτρύπανου που αγόρασε, από τη μια στις περιοχές δικής της αρμοδιότητας στη Μεσόγειο, και από την άλλη στις περιοχές τις οποίες η ‘τδβκ’ έχει αδειοδοτήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). 

Home