Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασιάδης: Η ΚΔ παίρνει το διαβατήριο από 7 επενδυτές

Offsite Team -
04.09.2020 - 17:19

Αναστασιάδης: Η ΚΔ παίρνει το διαβατήριο από 7 επενδυτές

Thumbnail
Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για επτά άτομα που έλαβαν την Κυπριακή υπηκοότητα

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικότερους ελέγχους στο πρόγραμμα πολιτογράφηση έναντι επένδυσης. 

Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για επτά άτομα που έλαβαν την Κυπριακή υπηκοότητα για παραβίαση των όρων του προγράμματος παραχώρησης υπηκοότητας κατ’ εξαίρεση, δήλωσε ο πρόεδρος του νησιού στο AFP την Παρασκευή (4/9)

Στο παρελθόν «υπήρξαν κάποιες ελλείψεις ή κενά στο πρόγραμμα. Και γι 'αυτό έχουμε υιοθετήσει τόσα πολλά βήματα... για να εισαγάγουμε πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του.

Η Κύπρος άρχισε να προσφέρει υπηκοότητα ως αντάλλαγμα σημαντικές επενδύσεις από το 2007, αλλά το σχέδιο ενισχύθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2013 στο νησί της Μεσογείου.

Ωστόσο, η Λευκωσία αντιμετώπισε πιέσεις από τις Βρυξέλλες για μεταρρύθμιση του καθεστώτος λόγω ανησυχιών ότι ενδεχομένως μέσω του προγράμματος να διεισδύσουν στην Ευρώπη μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Al Jazeera με έδρα το Κατάρ ανέφερε ότι δεκάδες από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση για τα λεγόμενα "χρυσά διαβατήρια" ήταν υπό ποινική έρευνα ή είχαν διεθνείς κυρώσεις εναντίον τους ή εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Ωστόσο, ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος αυστηροποιεί τους κανόνες συνεχώς από το 2007, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πληρωμών σε μετρητά, ένα μέτρο που εισήχθηκε το 2014.

Σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς, η κυβέρνηση χορηγεί διαβατήριο με αντάλλαγμα επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (3 εκατομμύρια δολάρια).

Ακόμη και πριν το Αλ Τζαζίρα δημοσιεύσει την έρευνά του, περίπου 30 άτομα παραπέμφθηκαν για έρευνα σε ειδική επιτροπή για να δουν αν υπήρχαν «παραβιάσεις των κριτηρίων μας», δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Μετά από έκθεση της επιτροπής την Πέμπτη, «φαίνεται ότι επτά από τους 30, θα πρέπει να στερηθούν την Κυπριακή υπηκοότητα».

Μια διαδικασία ανάκλησης της υπηκοότητας έχει πλέον αρχίσει εναντίον των επτά, οι οποίοι είναι διαφόρων εθνικοτήτων.

Η χώρα θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις περίπου 4.000 ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του επενδυτικού καθεστώτος από το 2007. Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι πιστεύει ότι ο αριθμός των παραβατών θα είναι πολύ χαμηλός.

Οι αυστηρότεροι κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους νόμους για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη μεγαλύτερη εποπτεία και τη δέουσα επιμέλεια, καθιστούσαν το πρόγραμμα σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, πρόσθεσε.

Πηγή AFP

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home