Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναστασιάδου: Δεν γίνονται συνομιλίες όσο υπάρχουν προκλήσεις

Offsite Team -
07.07.2019

Αναστασιάδου: Δεν γίνονται συνομιλίες όσο υπάρχουν προκλήσεις

Thumbnail
Στο πλάι μας και η ΕΕ, ανέφερε

Τη θέση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άρση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, εξέφρασε η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Στην προσπάθεια μας αυτή συνέχισε, έχει ταχθεί στο πλάι μας και η ίδια η ΕΕ η οποία με την πρόσφατη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποιεί την Άγκυρα πως τυχόν συνέχιση των παράνομων ενεργειών της όχι μόνο δεν  γίνεται αποδεκτή αλλά θα προκαλέσει και την αντίδραση της με πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι υποψήφιο μέλος για ένταξη στην ΕΕ.

Στον επιμνημόσυνο λόγο της στο Εθνικό μνημόσυνο του ήρωα, Χριστόδουλου Αρέστη Μαζαράκη που τελέστηκε το πρωί στον  Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Μεσόγη στην Πάφο, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε πως ο ΠτΔ έχει ήδη αποστείλει πολύ πρόσφατα επιστολή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ζητώντας την παρέμβαση του προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Crans- Montana.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιφέρει την ενότητα του κράτους μας, χωρίς συρματοπλέγματα και διαχωρισμούς. Μια λύση, όπως είπε, που θα δικαιώσει τις θυσίες των ηρώων μας. 

Η κ. Αναστασιάδου είπε πως με οδηγό της θυσίας των ηρώων μας χαλυβδώνουμε σήμερα τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας για επανένωση της πατρίδας μας. 

Αυτή σημείωσε, είναι η ιστορική μας ευθύνη έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχομένες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου. Γενεές σημείωσε, την επιβίωση των οποίων στον τόπο των προγόνων μας, οφείλουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε. 

Απαραίτητη προϋπόθεση και αναγκαία πράξη αυτογνωσίας σε αυτή μας την προσπάθεια, σημείωσε,  αποτελεί, η διαφύλαξη της πολιτικής ενότητας και κοινωνικής συσπείρωσης του λαού μας. Αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, βιώνοντας επί δεκαετίες τις ολέθριες συνέπειες της διάσπασης, έχουμε είπε, την ιστορική υποχρέωση να πορευτούμε, αδιαίρετοι και μονιασμένοι. Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, μας ενώνει κάτι βαθύτερο.

Όποιες και εάν είναι οι αντιρρήσεις μας, μας ενώνει κάτι ιερότερο. Η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση, να τιμήσουμε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε, πως μπροστά στις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απειλούνται καθημερινά.

Μέλημά μας, ήταν και πάντοτε παραμένει,  η συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό ζήτημα, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδας μας.

Μία λύση,  σημείωσε, "απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας, μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις, δίνοντας σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας".

 Ο ήρωας έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σε ομιλία της εκ μέρους της οικογένειας η Στέλλα Μαζαράκη ανέφερε πως πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε εδώ για ακόμη μια χρονιά για να μνημονεύσουμε, αυτόν που όρθωσε το αν΄στημα του ενάντια σε κάθε λογής συνωμοσίες , όπου μοίρασε τη ζωή του αντίδωρο , χωρίς να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του. Η ιστορική μνήμη είπε, μας αναγκάζει τούτη την ώρα να γυρίσουμε 45 χρόνια πίσω, στον μαύρο Ιούλη του 74 , ένας μήνας που στάθηκε καθοριστικός για την μοίρα της Κύπρου.

Σήμερα συνέχισε, μετράμε το μέγεθος αλλά και το μεγαλείο της θυσίας του έφεδρου πυροβολητή  της 187 Μοίρας , ήρωα Χριστόδουλου Αρέστη Μαζαράκη, μετράμε, όπως είπε, τα βήματα της ηρωικής ψυχής του, γιατί έμπρακτα... τον εφιαλτικό Ιούλη του 74 όταν η πατρίδα τον κάλεσε, εκπλήρωσε το χρέος του, προσφέροντας ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια του την ζωή. 

Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε  τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του ήρωα στο Προαύλιο του Ιερού Ναού.

Home