Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχία ΥΠΕΞ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Offsite Team -
04.10.2022 - 14:50

Ανησυχία ΥΠΕΞ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι το «μνημόνιο» του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογοναθράκων, με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019. 

Η ανησυχία απορρέει από τον συνεχώς επιδεινούμενο, κλιμακούμενο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντάσεων, με ενέργειες που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις επιμέρους πτυχές του.

>>> Διαβάστε επίσης: Μέτωπο κατά της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι το «μνημόνιο» του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και είναι αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει, καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων κρατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος, σημειώνοντας παράλληλα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Βουλής, με τις οποίες αναδεικνύεται η έκνομη φύση του «μνημονίου» το οποίο καθίσταται νομικά και πολιτικά άκυρο.

Home