Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αννίτα: Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας

Offsite Team -
28.09.2022 - 19:27

Αννίτα: Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας

Η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, παραμένει προσηλωμένη σε αρχές και έχει επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας στη βάση αρχών, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησε με τον ασκούντα χρέη Προέδρου της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Ιαπωνίας - Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Seiichiro Murakami και τα μέλη της Eto Seishiro και Kokuba Konosuke. 

1

2

Η κ. Δημητρίου, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της στην Ιαπωνία, σημείωσε, ακόμη, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν από τα πρώτα Κοινοβούλια που υιοθέτησαν ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο της συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ίδιας, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τραγικό θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε η συμπλήρωση εξήντα χρόνων εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας και η προσήλωση των δύο χωρών σε κοινές αρχές και αξίες. Η κ. Δημητρίου και ο κ. Murakami εξέφρασαν από κοινού το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας, ειδικότερα μέσω της εντατικοποίησης των ανταλλαγών ανάμεσα στις αντίστοιχες Ομάδες Φιλίας που δραστηριοποιούνται στα Κοινοβούλια των δύο χωρών, καθώς και στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της διακρατικής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός και το εμπόριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, προστίθεται, η κ. Δημητρίου επέκρινε την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις έκνομες ενέργειές της εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το όραμά μου, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, η οποία να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και ευημερίας του συνόλου των πολιτών της και πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή.

3

4

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Δημητριου και ο κ. Murakami εξήραν τον πολύ σημαντικό ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα η ενεργειακή, η κλιματική και η επισιτιστική κρίση.

Τόνισαν, τέλος, τη σημασία ανάπτυξης συνεργειών σε διεθνές επίπεδο, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προαγωγή των ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων.

Η Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το μεσημέρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home