Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αννίτα: Η διαφθορά δεν αποτελεί αμετάβλητη πραγματικότητα

Offsite Team
- 27.05.2022

Αννίτα: Η διαφθορά δεν αποτελεί αμετάβλητη πραγματικότητα

Η Πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε τις αδυναμίες ή τις ελλείψεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαφθορά

Η διαφθορά δεν είναι μια αμετάβλητη πραγματικότητα, αλλά μάλλον μια δουλειά στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε χαιρετισμό της στην έναρξη του Συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία στη διαφθορά είναι μια οδυνηρή αλήθεια, αλλά σίγουρα όχι μια δικαιολογία. Η διαφθορά δεν είναι μια αμετάβλητη πραγματικότητα, αλλά μάλλον μια δουλειά στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Αυτό ακριβώς το μήνυμα πρέπει να μεταδώσουμε στους πολίτες μας μέσω των συζητήσεων και την ανταλλαγή απόψεων, επωφελούμενοι από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές μας», είπε.

Η κα. Δημητρίου επεσήμανε ότι οι προσπάθειες πρέπει να είναι συλλογικές και ανάλογες με την πολύπλευρη φύση και πολυπλοκότητα αυτού του φαινομένου. Όπως είπε, η μεγαλύτερη ενσωμάτωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας κίνητρο και ο απώτερος στόχος μας σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι».

Η Πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε τις αδυναμίες ή τις ελλείψεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, επισημαίνοντας ότι «όσο τραυματικές κι αν είναι τέτοιες εμπειρίες για τους ακέραιους πολιτικούς και την εμπιστοσύνη του κοινού, μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους να βρούμε λύσεις».

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Βουλής τους τελευταίους 18 μήνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές, η έγκριση νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, η νομοθεσία για το λόμπι και η νομοθεσία για μια Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

«Προφανώς, δεν περιμένουμε ότι με την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας η διαφθορά θα εξαλειφθεί μια για πάντα. Αλλά τώρα έχουμε καλύτερα εργαλεία για να αποτρέψουμε τη διαφθορά, να μάθουμε γι' αυτήν, να προσάγουμε σχετικές υποθέσεις στη δικαιοσύνη και επίσης να εκπαιδεύσουμε τη διοίκησή μας να τις αναγνωρίζει, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η διαφθορά κατατάσσεται ψηλά μεταξύ των βασικών ανησυχιών των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, οδηγώντας στην απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και την αποχή τους από την πολιτική δράση και τη δημόσια ζωή.

«Ως βουλευτές, έχουμε το επιτακτικό καθήκον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια των πολιτών μας. Ως νομοθέτες και εγγυητές των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους πρέπει να διασφαλίσουμε αποτελεσματική εποπτεία για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας», πρόσθεσε.

Η κα. Δημητρίου είπε επίσης ότι η διαφθορά μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και την κοινωνική συνοχή, καθώς στρεβλώνει τις αγορές και τον ανταγωνισμό, διαβρώνει το κράτος δικαίου, υπονομεύει τη νομιμότητα της Κυβέρνησης, γεννά κυνισμό στους πολίτες και τρέφει τον λαϊκισμό. Η διαφθορά, πρόσθεσε, μπορεί να έχει γεωπολιτικό αντίκτυπο, όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο από ξένες δυνάμεις για να αγοράσουν επιρροή και να προωθήσουν τις ατζέντες εξωτερικής πολιτικής τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home