Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αννίτα: Στο Βερολίνο με ατζέντα την Κρίση και Ενέργεια

Offsite Team -
05.09.2022 - 20:30

Αννίτα: Στο Βερολίνο με ατζέντα την Κρίση και Ενέργεια

Ξεκινά επαφές στην Γερμανία η Πρόεδρος της Βουλής

Έφτασε τη Δευτέρα στο Βερολίνο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για επίσκεψη εργασίας, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Bärbel Bas και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σε δήλωση κατά την άφιξή της είπε ότι η επίσκεψη είναι όντως πολύ σημαντική και στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ, ειδικότερα τώρα με τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, τις οικονομικές επιπλοκές, το μείζον ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, της επισιτιστικής κρίσης και επίσης της περιβαλλοντικής.

«Όλα αυτά τα θέματα μαζί με το μέλλον της ίδιας της ΕΕ και του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά, αλλά και άλλα ζητήματα που άπτονται ενός συντονισμού και μιας ευρύτερης συντονισμένης συνεργασίας, θα απασχολήσουν την επίσκεψη, σε μια χώρα που έχει πέρα για πέρα καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα», ανέφερε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 χώροι στάθμευσης πέραν του Hilton για την συγκέντρωση Αβέρωφ

Ερωτηθείσα κατα πόσο η Κύπρος μπορεί να συνδράμει στον ενεργειακό τομέα που απασχολεί την ΕΕ, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «ήδη έχουμε κάνει την προεργασία μας, γνωρίζουμε ότι είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν και ζητούν ενημέρωση για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως η Κύπρος μπορεί να έχει και ρόλο και ουσιαστική εμπλοκή σε όλη αυτή την εξέλιξη και την ενεργειακή αναβάθμιση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των ημερών».

«Οπότε είμαι σίγουρη ότι ένα από τα σημεία το οποίο επιστάμενα θα συζητηθεί είναι αυτό που αφορά την ενέργεια», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα ενημερώσει για τις συμφωνίες ή και τα δεδομένα τα οποία χειρίζεται μέχρι στιγμής η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Και βεβαίως θα μας δοθεί η ευκαιρία να ενημερώσουμε και για τις παράνομες προκλητικές ενέργειες τις οποίες καθημερινά κάνει η Τουρκία τόσο στην ΑΟΖ όσο και επί του εδάφους, και για το θέμα της Αμμοχώστου μας, αλλά και για όλα όσα παρανόμως και με θράσος προτάσσει κάθε φορά η Τουρκία», ανέφερε.

Είπε ότι θα ενημερώσει τους συνομιλητές της για το Κυπριακό, μέχρι πού βρισκόμαστε και ποιες είναι οι θέσεις μας ότι δηλαδή παραμένουμε συνεπέστατοι στο να θέλουμε να επανεκκινίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι κάθε φορά συναντούμε την Τουρκία, «η οποία προτάσσει μια απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών κάτι που και εμείς δεν δεχόμαστε, αλλά ούτε και η ΕΕ και είναι πλήρως ασύμβατο με κάθε νομιμότητα και τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναλυτικά οι συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής

Κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο, η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής κα Bas, η οποία θα παραθέσει γεύμα προς τιμή της κας Δημητρίου. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δρ. Tobias Lindner, την Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Δρα Marie-Agnes Strack-Zimmermann, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Michael Roth και Μέλη της Επιτροπής και με τον Πρόεδρο κ. Anton Hofreiter και Μέλη της Επιτροπής για Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει επίσης γεύμα εργασίας με την Πρόεδρο κα Derya Türk-Nachbaur και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο στη Bundestag.

Η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει, εξάλλου, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνο και με τον Επίσκοπο της ενορίας του Βερολίνου και επιτετραμμένο της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας παρά τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή και Κυβερνήσει, κ. Εμμανουήλ Σφιάτκο. Επίσης, θα επισκεφθεί το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ronald MacDonald House του Βερολίνου, το οποίο φιλοξενεί νοσούντα παιδιά και τις οικογένειές τους, περιλαμβανομένων παιδιών από την Κύπρο. Η κα Δημητρίου θα παραδώσει στο ίδρυμα, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμβολική εισφορά χιλίων ευρώ, ως ένδειξη της εκτίμησης για το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί.

Την Πρόεδρο της Βουλής συνοδεύουν η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, κα Τασούλα Ιερωνυμίδου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, κα Μαρίνα Αδαμίδου και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Α’, κα Έλενα Περσιάνη. Η επιστροφή στην Κύπρο θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Home