Αννίτα: «Υποκλινόμαστε στους ήρωες της γιαλουσίικης γης»

Αννίτα: «Υποκλινόμαστε στους ήρωες της γιαλουσίικης γης»

Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της κωμόπολης Αιγιαλούσης

«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού τιμούμε σήμερα, στον ιερό αυτό ναό, τη μνήμη των ηρώων Γιαλουσιτών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των πεσόντων πολεμιστών του ’74, των εκτελεσθέντων κατά την εισβολή και των αγνοουμένων, των αδικοχαμένων παλικαριών του Μαρί, καθώς και όλων όσοι έπεσαν ηρωικά εν ώρα καθήκοντος για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Η μαρτυρική χερσόνησος της Καρπασίας μπορεί να είναι περήφανη για τα γνήσια τέκνα της, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και άδολο πατριωτισμό υπηρέτησαν την Κύπρο και τον λαό της».

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της κωμόπολης Αιγιαλούσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Ευγνωμοσύνη στους ήρωες»

Η κα Δημητρίου τόνισε: «Στη μνήμη των ηρώων της γιαλουσίτικης γης καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας και υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Εκφράζουμε παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοούμενων συμπατριωτών μας.

Το χρέος της πολιτείας απέναντί τους είναι βαρύ, βαρύτατο δε απέναντι στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την απάμβλυνση του πόνου των οικείων τους. Πρωταρχικό μας μέλημα παραμένει η αμείωτη προσπάθεια για άσκηση επιτακτικών πιέσεων προς την Τουρκία από μέρους της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να επιτραπεί στη ΔΕΑ πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους ο κύκλος του πένθους και του μαρτυρίου των δικών τους ανθρώπων».

Αναλυτικά η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:

«Από τον μαύρο Ιούλη του ’74 έχουν περάσει σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια, με την Τουρκία να παραμένει αδιάλλακτη στους σχεδιασμούς της, επεκτατική στις βλέψεις της, απεργαζόμενη νέα δεινά και νέα τετελεσμένα για τον τόπο. Πέραν της πολυεπίπεδης και πολυμέτωπης επιθετικής της πολιτικής στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η κατοχική δύναμη επιχειρεί να επιβάλει το αφήγημά της μέσα από νέα κανάλια διάχυσης, εργαλειοποιώντας τον πολιτισμό και παραχαράσσοντας την ιστορία.

Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία ‒αν όχι επιβάλλει‒ την από μέρους μας διατήρηση της μνήμης και την απότιση του προσήκοντος φόρου τιμής στους υπερασπιστές της ελευθερίας, σε όσους έπεσαν μαχόμενοι ή εν ώρα καθήκοντος, στους εκτελεσθέντες, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους ακρίτες των συνόρων, στους πρόσφυγες που έφυγαν και δεν πρόλαβαν, αλλά και τη συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις νεότερες γενιές που θα έρθουν. Εμμένοντας στη μνήμη του τόπου και των ηρώων του, στην ίδια την ανθρωπογεωγραφία που συνιστά την ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και το μεγαλείο της αυταπάρνησης και της θυσίας. Θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά τον κορυφαίο μας ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος στη σπουδαία του σύνθεση για τη Γιαλούσα Αιγιαλούσης επίσκεψις θέτει την «επίσκεψη» των ονομάτων ‒δηλαδή τη μελέτη και τη σπουδή της γλώσσας και των λέξεων‒ ως κλειδί για την επιστροφή στον ουσιαστικό και τον βαθύτερο εαυτό μας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μέρες Ιουλίου είναι μέρες πνιγηρές. Είναι μέρες τήρησης μονόλεπτης σιγής. Είναι μέρες μνήμης τραγικής και αναγκαίου απολογισμού. Ταυτόχρονα, είναι μέρες που επιβάλλουν την από μέρους όλων μας ανάληψη ευθυνών. Η κρισιμότητα των καιρών επιτάσσει να αναχαιτίσουμε τις εχθρικές προκλήσεις ενωμένοι, προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό μας συμφέρον και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Με περισυλλογή και ομοψυχία, με πίστη στο δίκαιο της εθνικής μας υπόθεσης και με όπλο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιφερειακή σκηνή, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του νησιού.

«Οι εκβαστικές ενέργειες Ερντογάν»

Ειδικά αυτές τις μέρες, μετά τις παράνομες και εκβιαστικές ενέργειες του Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, πρέπει να πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο επιμένοντας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας και προτάσσοντας τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.  Δεν μπορούμε και με κανένα τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας μοιρασμένες πατρίδες ή να ανεχτούμε τη νομιμότητα της κατοχής.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι παρακαταθήκες των αγωνιστών και των ηρώων μας ας αποτελέσουν τους δικούς μας όρους εντολής. Ας γίνει η μνήμη τους εφαλτήριο του αγώνα για επιστροφή στα ιερά χώματα της πατρίδας μας, στη χερσόνησο των Αγίων, στην Αχαιών Ακτή».

 

Home