Ανοίγει ο φάκελος Ευρωτουρκικά - Τι πρέπει να επιδιώξει η Κύπρος

Ανοίγει ο φάκελος Ευρωτουρκικά - Τι πρέπει να επιδιώξει η Κύπρος

Συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων

Ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί αύριο το φάσμα των Ευρωτουρκικών ζητημάτων με το όλο ζήτημα να αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Κύπρο, εξαιτίας και των Τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά ευρήτερα και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει ιδέες για το πως θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα των Κρατών Μελών.  

Ο κύριος Μπορέλ αφού πραγματοποίησε επισκέψεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία θα ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση και θα θέσει όλες τις ερωτήσεις στο τραπέζι των Υπουργών με στόχο την αποκλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές η Κύπρος πηγαίνει στο Συμβούλιο έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική  και στόχο μέσα από την συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη να προσπαθήσει να πετύχει τα απαραίτητα για τερματισμό της Τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή. 

Όπως επισημαίνεται μάλιστα δεν θα πρέπει το Συμβούλιο να ασχοληθεί μόνο με το εάν θα δοθεί το πράσινο φως στο Μπορέλ για συζήτηση με την Άγκυρα αλλά θα πρέπει η ΕΕ να κάνει ένα βήμα περαιτέρω με στόχο να υπάρξει άρση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι πρέπει να επιδιώξει η Κύπρος

Η Offsite ενόψει και του αυριανού Συμβουλίου επικοινώνησε με τον Διεθνολογο, Πάμπο Χρυσοστόμου, με στόχο να καταγράψει τόσο τα επίπεδα των Ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και το τι πρέπει να επιδιώξει η Κύπρος ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των Κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κύριος Χρυσοστόμου οι Ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίζονται σε τρία επίπεδα και αφορούν πρώτα τις σχέσεις της ΕΕ ως σύνολο με την Τουρκία,την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το μεταναστευτικό αλλά και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν αυτά εφαρμόζονται στην Τουρκία.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η οποία επηρεάζει κυρίως την Κύπρο και την Ελλάδα μέσα από τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις Ελληνοτουρκικές διαμάχες στον Έβρο και το Αιγαίο όπως επίσης τις θαλάσσιες ζώνες μετά και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. 

Το τρίτο επίπεδο αφορά την συμπεριφορά και την στάση της Τουρκίας στην Συρία και στην Λιβύη στην οποία παραβίασε το εμπάργκο πώλησης όπλων μετά και την απόφαση του Βερολίνου αλλά και το πως επηρεάζεται η ΕΕ από την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία. 

Σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοστόμου, Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει βασισμένες πάνω στις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου να επιμένουν να μην ξεκινήσει ο όποιος Ευρωτουρκικός διάλογος εάν πρώτα δεν σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας.  Παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε κατά πόσο η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με περαιτέρω κυρώσεις προς την Τουρκία αφού συνεχίζει ασταμάτητη τις προκλήσεις.

Όπως ανέφερε θετικό βήμα θα θεωρηθεί εάν πέραν της αλληλεγγύης που θα εκφραστεί προς την Κύπρο και την Ελλάδα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών καταγράψει στα συμπεράσματα του που θα κατατεθούν στην Σύνοδο κορυφής και συγκεκριμένα περαιτέρω μέτρα κυρώσεων προς την Τουρκία αφού συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά.

Τονίζοντας ότι η σωστή προϋπόθεση  για να ξεκινήσει ένα διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει  να είναι ο τερματισμός από πλευράς Τουρκίας των παράνομων γεωτρήσεων εντός Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως επίσης να μην συνεχίσει την προσπάθεια θαλάσσιων ερευνών νοτίως της Κρήτης είτε ακόμα χειρότερα και γεώτρησης.

Καταληκτικά η Ελληνική και η Κυπριακή διπλωματία θα πρέπει να αποφύγουν μια φόρμουλα Ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα θέτει το Κυπριακό φυσικό αέριο κάτω στον διάλογο αυτό καθώς αυτό θα είναι καταστροφικό.

Τέλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί από πλευράς Ελληνικής πλευράς ότι η έναρξη διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας θα γίνει με την προϋπόθεση τερματισμού της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Home