Άνοιξε το κεφάλαιο Προεδρικές πριν από τις Βουλευτικές

Άνοιξε το κεφάλαιο Προεδρικές πριν από τις Βουλευτικές

Ο Ανασχηματισμός Αναστασιάδη και οι Συνεργασίες κομμάτων έφεραν πρόωρη Προεδρολογία

Σε πρόωρα σενάρια για τις Προεδρικές του 2023 κινείται τις τελευταίες μέρες η Κύπρος αν και υπάρχουν ακόμα δυόμιση χρόνια μέχρι και τις εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και με τα κόμματα να έχουν μπροστά τους σε 10 μήνες τις Βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι συνήθως οι όποιες συζητήσεις για τις Προεδρικές ξεκινούν μετά τις Βουλευτικές δύο παράγοντες άνοιξαν το κεφάλαιο αυτό πιο νωρίς. Συγκεκριμένα από την μια ο Ανασχηματισμός Αναστασιάδη και από την άλλη οι συνεργασίες για την Δημαρχία Αγλαντζιάς και οι δηλώσεις αξιωματούχων κομμάτων έφεραν αναπόφευκτα πρόωρη συζήτηση που δύσκολα θα κλείσει μέχρι και το 2023.

Καταρχάς ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  άνοιξε το ενδεχόμενο μια 3ης δικής του θητείας μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση διορισμού Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διαψεύδοντας  ουσιαστικά σχεδόν όλα όσα γράφονταν είτε για ονόματα είτε για τον χρόνο λήψης των αποφάσεών του, με τις επιλογές του αυτές να αντικατοπτρίζονται θετικά από την κοινωνία.

Η εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό του Γιώργου Σαββίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του Σάββα Αγγελίδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε σωρεία σχολίων και έβαλε φωτιά στο πολιτικό παρασκήνιο, με πολιτικούς κύκλους να εκτιμούν την κίνηση Αναστασιάδη για διορισμό δύο υπουργών του σε άλλα πόστα ως καθαρά πολιτική κίνηση τακτικής.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και το ενδεχόμενο διεκδίκησης και μια τρίτης θητείας εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού σε μεγάλο βαθμό έχει στήσει μια νέα ομάδα για αυτό το εγχείρημα. 

Δημαρχιακές και δηλώσεις

Εκτός από το ενδεχόμενο τρίτης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη ένα άλλο σενάριο που φουντώνει το τελευταίο διάστημα είναι η συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να τονίσουν ότι η προδιαγραφόμενη συνεργασία για τις Δημαρχιακές τις Αγλαντζιάς με την στήριξη του Κώστα Κόρτα αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα της μετέπειτα πορείας των δύο κομμάτων.

Το γεγονός αυτό κλήθηκε να σχολιάσει και ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος, ο οποίος σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης των δύο τόνισε ότι τα δύο κόμματα στήριξαν την δική του υποψηφιότητα και το 2011 όπως και το 2016.

Πέραν της συνεργασίας των δύο για την Δημαρχία Αγλαντζιάς στελέχη ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν κρύβουν τις σκέψεις που υπάρχουν για μεταξύ τους συνεργασίας αφήνωντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο το παράθυρο συνεργασίας. 

Στο ίδιο μήκους κύματος άλλωστε ήταν και η απάντηση  του Εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ σε ερώτηση σε συνέντευξη του στην Offsite την περασμένη Κυριακή κατά την οποία τόνισε ότι δεν αποκλείεται εκ των προτέρων η συνεργασία με το ΔΗΚΟ επισημαίνοντας ότι η όποια συνεργασία θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την πραγματική σύγκλιση πρώτα απ’ όλα στο Κυπριακό, όπως και σε άλλα βασικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και την κοινωνία.

Τα πιο πάνω ερμηνεύονται από πολιτικούς κύκλους ως η αρχή μιας μακράς Προεκλογικής περιόδου με τον χρόνο που απομένει μέχρι και το 2023 αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις να είναι τα δύο δεδομένα που ουσιαστικά θα κλειδώσουν τις όποιες συνεργασίες. 

Home