Αντάλλαξαν πυρά πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή

Αντάλλαξαν πυρά πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή

Μίλησαν 39 βουλευτές - Η Βουλή ψηφίζει το απόγευμα της Τετάρτης τον Κρατικό προϋπολογισμό για το 2020

Ολοκληρώθηκε, η δεύτερη μέρα συζήτησης των Προϋπολογισμών του κράτους για το έτος 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής. Η «μαραθώνια διαδικασία» άρχισε χθες  Δευτέρα 9/12 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 11/12 με την Ολομέλεια να τοποθετείται υπέρ ή κατά του Προϋπολογισμού 2020.

Η έναρξη της διαδικασίας συζήτησης των Προϋπολογισμών έγινε χθες, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελο Βότση, να παρουσιάζει ενώπιον της Ολομέλειας την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό 2020 και μετέπειτα ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Αρχηγών των Κομμάτων. 

Κατά την σημερινή μέρα  από το Βήμα της Ολομέλειας την δική τους τοποθέτηση έκαναν 39 Βουλευτές, στους οποίος παραχωρήθηκε χρόνος 15 λεπτών στον καθένα, με τα πυρά μεταξύ τους να είναι αλεπάλληλα. 

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο Εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι οι περίοδοι κατά τις οποίες κρατούσε και κρατά το τιμόνι της χώρας ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι αναντίλεκτα οι περίοδοι των μεγάλων θετικών αλλαγών του τόπου, προσθέτοντας ότι "είναι οι περίοδοι που ζήσαμε και ζούμε την εφαρμογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων".  

Παράλληλα στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «ο προϋπολογισμός του 2020, για τον οποίον συζητάμε αυτές τις τρεις μέρες, αποτελεί το θετικό αποτύπωμα μιας διακυβέρνησης, που όχι μόνο καταθέτει πλεονασματικους προϋπολογισμούς, όχι μόνο συνεχίζει να κινεί τη χώρα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά επιβεβαιώνει πως με την στρατηγική, με τη διαχείριση και το νοικοκύρεμα, η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει βελτιωθεί και συνεχώς βελτιώνεται, χωρίς πανηγυρισμούς, χωρίς φανφάρες, αναγνωρίζοντας πως είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου».  

Αναφέροντας ότι το 2020 θα είναι ακόμη μια χρονιά πολυεπίπεδων μεταρρυθμίσεων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσια υπηρεσία, Υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, επενδυτικός νόμος για επίσπευση μεγάλων επενδύσεων είναι «μόνο πέντε από αυτές που τις έχουμε ήδη ενώπιον μας ή θα τις έχουμε τις επόμενες εβδομάδες».  

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δημητρίου διερωτήθηκε πόσο διαφορετικός θα ήταν, άραγε, ο Προϋπολογισμός του 2020 χωρίς την ύπαρξη του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση.

Στην δική του ομιλία ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ τόσο για την Οικονομία όσο και στο Κυπριακό. Παράλληλα ο κύριος Στεφάνου αναφέρθηκε στα επίπεδα διαφθοράς στην χώρα μας ασκώντας κριτική στο Νίκο Αναστασιάδη ακόμα και στην χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους από τον Νίκο Αναστασιάδη και την οικογένεια του για ταξίδι στις Σευχέλλες.  

Μαλιστά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επικρίνοντας την κυβέρνηση είπε ότι έχει «εθιστεί στο ψέμα».  

Στην αρχή της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Στεφάνου προέτρεψε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο να είναι πιο ταπεινός. Υπενθύμισε ότι ο κ. Δίπλαρος είχε κατηγορήσει την οικογένεια Χριστόφια για αθέμιτο πλουτισμό, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν ψευδείς και αναληθείς.  

Για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε όσους επικρίνουν το ΑΚΕΛ ότι δεν πείθει στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι στις εκθέσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί την Τουρκία για την στάση της  στο Κραν Μοντανά και επικρίνει τις δύο πλευρές ότι έχασαν ιστορική ευκαιρία στο Κυπριακό.  

Αναφορικά με τις επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ ότι βλέπει τα πάντα μαύρα, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι "δεν βλέπουμε τα πάντα μαύρα", προσθέτοντας ότι μπορεί να γίνει σύγκριση της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. 

Η κυβέρνηση και οι κράχτες καμαρώνουν για την ευημερία των αριθμών, αλλά μια μερίδα ανθρώπων προσπαθεί να επιβιώσει και να βρει τα πόδια της, δήλωσε με την σειρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στη μεσαία τάξη, η οποία πρόσφερε τα πάντα σε αυτή την κοινωνία από το ΄60 και μετά, που υποφέρουν.  

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ είπε ότι «έχουμε πτωχεύσει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι πολιτικοί διότι αποτύχαμε με βάση το αποτέλεσμα που ζούμε κάθε μέρα». Πρόσθεσε ότι «τα κέρδη δεν αντικατοπτρίζονται όπως θα έπρεπε να θέλουμε όλοι να φαίνονται στην κοινωνία και στους πολίτες».

Σε σχέση με το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «εκατοντάδες σελίδες δικαιολογητικών και απουσία οράματος καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα στις πόλεις, το κυκλοφοριακό, τα νοσοκομεία, τα σχολεία μας, οι άστεγοι, η διαφθορά, η διαπλοκή, οι απάτες θα συνεχίσουν να καθορίζουν την ημερήσια διάταξη».  

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «η Τουρκία βρυχάται και η πατρίδα μας βιώνει τα αποτελέσματα τραγικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι «ειδικά την τελευταία δεκαετία όλα έκαναν βήματα προς τα πίσω, ειδικά η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Home