Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανθούση: Ανέλυσε σχέδιο Δράσης για Σεξουαλική Κακοποίηση παιδιών

Offsite Team -
18.11.2021 - 17:08

Ανθούση: Ανέλυσε σχέδιο Δράσης για Σεξουαλική Κακοποίηση παιδιών

Σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση του Τριετούς Σχεδίου Δράσης 2021 – 2023

Κύριος στόχος των Σχεδίων Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας είναι η  «αμεσότερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση και, κατ’ επέκταση, παρέμβαση, μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά» δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη για την παρουσίαση του Τριετούς Σχεδίου Δράσης 2021 – 2023 η Υφυπουργός σημείωσε ότι τελικός σκοπός του σχεδίου είναι η έγκαιρη και γρήγορη αναγνώριση των περιπτώσεων υψηλού κινδύνου και η ολιστική διαχείρισή τους, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

 

Πρόσθεσε ότι το Σύστημα CAN-MDS II ως εργαλείο εκπόνησης του σχεδίου δίνει τη δυνατότητα για συλλογή ομοιόμορφων δεδομένων και καταγραφή των περιστατικών, που συνεπακόλουθα θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συγκεκριμένα, με το Σύστημα CAN-MDS II, επιχειρείται η προώθηση συντονισμένης διατομεακής ανταπόκρισης σε περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών.  

Η Υφυπουργός, υπογράμμισε τη σημασία προώθησης των δράσεων και της ανάπτυξης στενής συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης να εντοπίζονται στα αρχικά στάδια ή και να αποτρέπονται» σημειώνοντας ότι «κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και η προστασία των παιδιών».  

Αναλύοντας πτυχές του Τριετούς Σχεδίου Δράσης, η κ. Ανθούση, είπε ότι ο 1ος πυλώνας του αφορά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στον εντοπισμό περιπτώσεων επικίνδυνων για διάπραξη αδικήματος.  

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και προκήρυξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προγράμματος για υλοποίηση από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, η λειτουργία Δομών Φιλοξενίας και παροχής θεραπευτικών παρεμβάσεων σε εφήβους υψηλού κινδύνου καθώς και την εκπόνηση προγράμματος  για έφηβους και νεαρούς ενήλικες οι οποίοι έχουν διαπράξει σεξουαλικά αδικήματα.  

Ο 2ος  πυλώνας επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών και όπως είπε η Υφυπουργός,  ως προς την αναγνώριση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύτηκαν 114 Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών και 90 Ιδρυματικοί Λειτουργοί, σε συνεργασία και με προϋπολογισμό του Συμβουλίου Φωνή.  

Επίσης, σε αυτό τον πυλώνα, περιλαμβάνεται η συνέχιση της επιμόρφωσης Λειτουργών Κοινωνικής Ευημερίας για την αναγνώριση και εντοπισμό ευάλωτων ομάδων σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε συνεργασία με Συμβούλιο Φωνή, ενώ διευρύνεται και η εκπαίδευση των Λειτουργών στα θέματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.  

Ο 3ος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών και τη συνέχιση της εποπτείας της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και συναρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και η συνέχιση της επιδότησης του Σπιτιού του Παιδιού από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.  

Όπως είπε η Υφυπουργός, στο πλαίσιο του 3ου πυλώνα, αναπτύσσονται οι δεξιότητες των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, αναγνωρίζονται οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και παρακολουθείτε η εξέλιξη των περιπτώσεων κακοποίησης.  

Στη διάσκεψη Τύπου παρέστησαν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home