Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιδράσεις κομμάτων για ένταξη ΟΚΥπΥ στην ΟΕΒ

Offsite Team -
26.10.2020 - 11:53

Αντιδράσεις κομμάτων για ένταξη ΟΚΥπΥ στην ΟΕΒ

Thumbnail

Εκτός τόπου και χρόνου οι προτεραιότητες ΟΚΥπΥ λέει το ΑΚΕΛ / Άλλο ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των νοσηλευτηρίων, λέει η ΕΔΕΚ

Την αντίθεσή τους με την απόφαση του ΟΚΥπΥ να ενταχθεί στην ΟΕΒ εκφράζουν μέσω ανακοινώσεων τα πολιτικά κόμματα.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως οι προτεραιότητες του ΔΣ του ΟΚΥπΥ συνεχίζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παράλληλα κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των νοσηλευτηρίων.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

«Μας προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η σπουδή του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ για ένταξη του Οργανισμού στην Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Είναι εμφανές ότι οι προτεραιότητες του Δ.Σ του ΟΚΥΠΥ συνεχίζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ενώ τα Δημόσια νοσηλευτήρια, με ευθύνη του ΟΚΥΠΥ και του Υπουργείου Υγείας, παλεύουν για την επιβίωση τους και ενώ η πανδημία δοκιμάζει τα νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους, αντί να επικεντρώνει την προσοχή του σ’ αυτά, το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ περί άλλων τυρβάζει. Αυτή η εξέλιξη, ως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στους επαγγελματίες υγείας αλλά και ενίσχυσε τις ανησυχίες τους και την περιρρέουσα για ενδεχόμενο ξεπούλημα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Καλούμε την Διοίκηση του ΟΚΥΠΥ να ιεραρχήσει σωστά τις προτεραιότητες του, να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα των νοσηλευτηρίων, να λύσει τα προβλήματα μεταξύ των διοικήσεων των νοσηλευτηρίων και της κεντρικής διοίκησης, να πάψει να προκαλεί τους εργαζόμενους και να ξεκινήσει να ενεργεί με τρόπο που θα πείθει ότι εργάζεται αποκλειστικά για την αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, αφαιρώντας κάθε πιθανότητα συρρίκνωσης των υπηρεσιών που προσφέρονται  ή/και για ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής των νοσηλευτηρίων.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να προασπίζεται τον χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία αποτελούν πλούτο της κοινωνίας».

Την αντίθεσή της με την απόφαση ΟΚΥπΥ εξέφρασε και η ΕΔΕΚ 

Όπως δήλωσε η Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας κ. Νατάσα Ιωάννου, η απόφαση αυτή, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

«Η απόφαση του ΟΚΥπΥ για ένταξη στην ΟΕΒ αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας  για Ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων. Στην ουσία αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι τρία χρόνια μετά τον διορισμό του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν έχουν στελεχωθεί με επάρκεια και δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες τους σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Αδυνατούν να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον ΟΑΥ με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος πολίτης να καλείται να καλύψει δεκάδες εκατομμύρια ελλείματα που δημιουργούνται και την ίδια στιγμή υποβαθμίζεται η περίθαλψη την οποία απολαμβάνει από τα δημόσια νοσηλευτήρια .

Σε συνδυασμό και μάλιστα με ευθύνη του ΟΑΥ επιχειρείται να εισαχθεί και το πολυασφαλιστικό σύστημα και επιβεβαιώνεται πλήρως ότι τόσο ο ΟΚΥΠΥ όσο και ο ΟΑΥ με  κάλυψη- κατά τα άλλα αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων- προχωρούν σε υπονόμευση της υφισταμένης νομοθεσίας εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποίηση  για αυτούς τους κινδύνους , αλλά τόσο οι προειδοποιήσεις της όσο και οι εισηγήσεις της όχι μόνο δεν εισακούστηκαν αλλά αντίθετα στοχοποιήθηκαν . Τελικά κάποιοί που περί άλλων τυρβάζουν είναι η ώρα να λάβουν τις ευθύνες τους!!»

Αντιδρά και η Συμμαχία 

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την εν λόγω εξέλιξη. Φαίνεται ότι η Διεύθυνση και Διοίκηση του ΟΚΥπΥ δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο οργανισμός του οποίου είναι επικεφαλής, ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να προχωρούν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες.

Στη σημερινή ανακοίνωση της ένταξης του ΟΚΥπΥ στην ΟΕΒ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στην αποστολή του Διοικητικού του Συμβουλίου και της ανώτατης εκτελεστικής του ηγεσίας για αυτονόμηση και διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, της υπηρεσίας ασθενοφόρων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο ΟΚΥπΥ θα έχει την πλήρη στήριξη της ΟΕΒ». Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ηγεσία του ΟΚΥπΥ – αν και θα έπρεπε να το γνωρίζει – ότι τα νοσηλευτήρια που έχει ευθύνη να διοικήσει αποτελούν κρατική περιουσία!

Η Συμμαχία Πολιτών, ως το Κίνημα που έδωσε μεγάλες μάχες και στήριξε με τον εντονότερο τρόπο το ΓΕΣΥ, απαιτεί την άμεση αποχώρηση του ΟΚΥπΥ από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Αξιώνουμε παράλληλα σχετική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης.

Υποδεικνύουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οφείλει να καλύψει το χαμένο έδαφος για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και να ετοιμάσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενίσχυση κι αναβάθμιση των  δημόσιων νοσηλευτηρίων μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του ΓΕΣΥ αλλά και της πανδημίας

Home