Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό λίγο πριν την Πενταμερή 

Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό λίγο πριν την Πενταμερή 

Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό εν αναμονή πρόσκλησης από Γκουτέρες 

Φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν αναμονή μάλιστα της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη εντός Φεβρουαρίου. 

Συγκεκριμένα η νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο αρχικά να υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στην Πενταμερή με εκλίπουσα την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δύο κρατών.

>>> Νικόλας: Ο Αναστασιάδης πάει στη Πενταμερή με εκλιπούσα την ΚΔ 

Μετά τη δήλωση του Προέδρου τη ΔΗΚΟ ήρθε η απάντηση από το Προεδρικό, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με 7 σημεία να δίνει τη θέση της Κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ αποτελούν μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

>>> Απαντά με 7 σημεία ο Κούσιος στον Νικόλα για Κυπριακό

Στη συνέχεια το ΔΗΚΟ με νέα ανακοίνωση απαντά στο Προεδρικό, με μια ερώτηση.

«Αν δεν είναι αρνητική εξέλιξη η απάλειψη της αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία στις δυο τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε, τότε γιατί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προσπάθησε (χωρίς επιτυχία) να τις αλλάξει;»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το κυβερνών κόμμα, με τον Εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Δημητρίου να τονίζει μεταξύ άλλων «γιατί όμως ο κ. Παπαδόπουλος δεν αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ το οποίο στηρίζει τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για την άτυπη πενταμερή;»

>>> Δημητρίου σε Νικόλα: Μήπως & το ΑΚΕΛ θεωρεί την ΚΔ εκλιπούσα

Αντίδραση και από ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ

Αντίδραση για το Κυπριακό υπήρξε χθες και από πλευράς ΑΚΕΛ με το κόμμα της Αριστεράς να επισημαίνει ξανά την επιτακτική ανάγκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ανταποκριθεί πειστικά στα όσα υποδεικνύει ο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που αμφισβητείται έντονα η βάση λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών, δηλαδή η διχοτόμηση, μόνο η αταλάντευτη συνέπεια στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, μπορεί να αναχαιτίσει τους κινδύνους.

>>>>>>>>ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ να ανταποκριθεί πειστικά σε όσα υποδεικνύει ο ΓΓ ΟΗΕ

Μάλιστα τονίζει ότι μόνο η πειστική και έμπρακτη ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες, μπορεί να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της.

Τέλος, η ΕΔΕΚ σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι αδιανόητο και ανησυχητικό ο Γενικός Γραμματέας να τηρεί ποντιοπιλατική πολιτική και ίσες αποστάσεις.

Μάλιστα αναφέρει ότι καμία αλλαγή δεν έγινε στην έκθεση του ΓΓ, στην οποία εξακολουθεί να απουσιάζει η αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ παραμένουν οι απαράδεκτες αναφορές σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και «εκλογές στη Βόρεια Κύπρο».

>>>>>>ΕΔΕΚ: Αδιανόητη η ποντιοπιλατική στάση Γκουτέρες

Η επανάληψη και η μη διόρθωση τέτοιων λαθών που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, πλήττουν την αξιοπιστία του Γενικού Γραμματέα και τις συμβάσεις του ίδιου του Οργανισμού επισημαίνει η ΕΔΕΚ.

Home