Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άντρος για οικονομία: «Αρπαχτή και διαβατήρια από Κυβέρνηση»

Offsite Team
- 24.11.2020

Άντρος για οικονομία: «Αρπαχτή και διαβατήρια από Κυβέρνηση»

Thumbnail
Παρουσίασε οκτώ προτάσεις ανάπτυξης

Οκτώ προτάσεις παραθέτει το ΑΚΕΛ για την οικονομία. Τις εν λόγω προτάσεις αποκάλυψε σήμερα Τρίτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Οι οκτώ προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν:

  • Τις αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. 
  • Την προβληματική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και το τεράστιο βάρος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).
  • Τη χαμηλή τεχνολογική προσαρμογή και τις μειωμένες δαπάνες σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο του δημόσιου τομέα όσο και των επιχειρήσεων.  
  • Την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε συγκεκριμένους κλάδους αντιμετωπίζοντας τη φθίνουσα πορεία του πρωτογενούς τομέα και το μικρό ποσοστό συνεισφοράς του μεταποιητικού τομέα, σε αυτό.
  • Την απουσία υποδομών στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής που αφορά την κοινωνική πρόνοια και τη στεγαστική πολιτική. 
  • Τα μεγάλα ελλείμματα  στο  ισοζύγιο πληρωμών.
  • Τη σημαντική υστέρηση στους δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας.

Το νέο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης χρειάζεται να επιδιώξει: 

  • Θεσμικές αλλαγές τόσο στο επίπεδο του κράτους όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να θεμελιωθεί το αίσθημα της ισονομίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
  • Δημιουργία οικονομίας της γνώσης, αυξάνοντας την επένδυση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. 
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας. 
  • Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών. 
  • Επέκταση των παραγωγικών δυνατότητων της οικονομίας με τον καταρτισμό νέας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού μεταποιητικού τομέα. 
  • Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της φορολόγησης του πλούτου, την υιοθέτηση κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς. 
  • Ενίσχυση της συνεργατικής οικονομίας και των δημόσιων οργανισμών όπου κρίνεται ωφέλιμο και αναγκαίο.  
  • Αποφασιστική έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με δραστικό προσανατολισμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αδιέξοδο

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η αδυναμία σχεδιασμού εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης από την Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα κάνει την επόμενη μέρα ιδιαίτερα δύσκολη για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η φθίνουσα πορεία που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, η εμμονή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και στη βιομηχανία διαβατηρίων και η υιοθέτηση οικονομικής προσέγγισης που ευνόησε την «αρπακτή» και το βραχυπρόθεσμο κέρδος προκάλεσαν διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις διογκώνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστρέψουμε τη δυνατότητα για βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, η οποία να βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων, την τεχνολογική αναβάθμιση, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και την υιοθέτηση αναπτυξιακού μοντέλου που να σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κουβαλούν ακόμα το βάρος της τραπεζικής κρίσης από το 2013. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονταν ήδη σε πολύ δύσκολή οικονομική κατάσταση, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η τραπεζική κρίση και η συνεπακόλουθη επιβολή των μέτρων λιτότητας από την Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη στα πλαίσια του μνημονίου εδραίωσαν στην Κύπρο ένα ακραίο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, που έχει αφήσει σημάδια οικονομικής δυσπραγίας και ανισότητας μέχρι σήμερα.  

Δυστυχώς, η επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης και η σταδιακή αύξηση της συνολικής παραγωγής δεν υπήρξαν το αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και στρατηγικού πλάνου για επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Ήταν περισσότερο απότοκο συγκυριακών εξελίξεων, όπως η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων στα πλαίσια της διεθνούς τάσης, αλλά και ευκαιριακών προσεγγίσεων για την εξυπηρέτηση διάφορων συμφερόντων όπως για παράδειγμα η εισροή κεφαλαίων στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης βιομηχανίας που στήθηκε για την πώληση διαβατηρίων». 

Τέλμα

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «το ξέσπασμα της πανδημίας αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το τέλμα στο οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με τα λάθη και τις επιλογές της μας έχει φέρει. Η αδυναμία να δράσουμε έγκαιρα κατέστησε την πορεία που ακολουθήσαμε ως μη βιώσιμη, αφού βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης. Οι προβλέψεις αναφορικά με την κρίση της Κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξες ενόσω η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής παραμένει αναλλοίωτη, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τομέα του τουρισμού. Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 15% συγκριτικά με το 2019. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου υπολογίζονται σε €235εκ. σε σύγκριση με €1.85 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 87,3%. Παρά τη διαφορετική εικόνα που έδωσε η Κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι εξελίξεις για τον τουριστικό κλάδο την έχουν διαψεύσει με τον πιο τραγικό τρόπο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε πορεία του «βλέποντας και κάνοντας» καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις και εσφαλμένες προσδοκίες στον Κυπριακό λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα όλες οι βασικές πηγές ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας δέχονται πιέσεις και η ανάγκη διαμόρφωσης συνολικής εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής σε άλλη βάση καθίσταται επιτακτική ανάγκη». 

Η πανδημία, όπως και στην Ευρώπη και διεθνώς, έτσι και στην Κύπρο έφερε στην επιφάνεια αντιφάσεις και αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και χωρίς τη διαμόρφωση νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι ενώπιον της οικονομικής στασιμότητας, της αύξησης της ανεργίας και ενώπιον πιέσεων για περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές. Επίσης υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διόγκωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην κλιματική κρίση. Για εμάς αυτή η πολιτική κατεύθυνση δεν αποτελεί επιλογή». 

Home